Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man dömdes för grov misshandel – struntade i samhällstjänst

En man i 20-årsåldern dömdes i somras till skyddstillsyn med samhällstjänst för en knivmisshandel. Men mannen har struntat i flera möten och inte alls gjort sin samhällstjänst. Nu får mannen istället avtjäna sitt straff bakom lås och bom.

Händelsen som mannen i 20-årsåldern har dömts för inträffade under en fest i januari 2019. Mannen blev upprörd i samband med att han ombads lämna festen och tog då strypgrepp på en annan man och stack honom med en kniv. Mannen åtalades och dömdes i somras för grov misshandel. Jönköpings tingsrätt bedömde att skyddstillsyn med 200 timmars samhällstjänst och vård och behandling i frivården kunde dömas ut istället för nio månaders fängelse. Han skulle också betala drygt 40 000 kronor i skadestånd till offret för misshandeln.

Fick varning

Den dömde mannen uppfyllde dock inte sin del i avtalet. I mars i år hade han missat flera möten med frivården och samhällstjänsten, och faktiskt inte utfört en enda av de 200 timmars samhällstjänst som han var dömd att göra, trots att han varnats av övervakningsnämnden. Vid ett möte med frivården ska mannen ha sagt att han inte ville göra sin samhällstjänst.

Avtjäna fängelsestraff

Mannen uppger att han har haft problem med sin medicinering, vilket har gjort att han har svårt att organisera sitt liv och att komma ihåg möten. Han har sagt till tingsrätten att han trots allt vill göra sin samhällstjänst.

Men rätten bedömer att ytterligare åtgärder för att få mannen att genomgå den vård och den samhällstjänst som han har dömts till inte kommer att hjälpa. Därför stryks skyddstillsynen och mannen får istället avtjäna sitt straff i fängelse.