Jönköpings tingsrätt gick på åklagarens linje och dömer nu mannen, som är i 20-års åldern från Habo, för grov misshandel och brott mot knivlagen. Händelsen inträffade i Gränna i november förra året.

Slängde kniven

Enligt Tingsrättens bedömning har mannen kastat en plastflaska med läsk mot målsägandens ansikte och sedan utdelat ett slag. I tumultet som uppstått ska mannen sedan ha tagit fram en fällkniv som han huggit i bålen och i låret på målsäganden. Offret fick föras till sjukhus med ambulans för vård av sina skador.

Kniven som användes vid misshandeln har inte hittats och den åtalade har berättat att han slängde den i Vättern efter händelsen.

Döms till fängelse

Mannen har erkänt brott mot knivlagen men hävdat att han handlat i nödvärn. Tingsrätten menar dock att det inte berättigade hans handlingar och att det varit fullt möjligt för honom att lämna platsen utan att använda våld.

Tingsrätten dömer honom för grov misshandel och brott mot knivlagen till tio månaders fängelse. Han ska dessutom betala ett skadestånd till målsäganden på drygt 30 000 kronor.