Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man döms till fängelse för grovt rattfylleri

Det går undan i Mora tingsrätt. Den man som åtalades för grovt rattfylleri efter en trafikolycka i Dysån i Älvdalen i helgen har nu fått sin dom.

Vid klockan 10.45 på lördagsförmiddagen inträffade en trafikolycka i Dysån i Älvdalens kommun. En manlig förare körde då i diket efter att ha kolliderat med en mötande bil.

När polisen kom till platsen kunde man konstatera att mannen var alkoholpåverkad och han greps, och anhölls senare, misstänkt för rattfylleri.

Läs även: Förare misstänks för brott efter trafikolycka

På måndagen åtalades mannen, som är i 30-årsåldern, vid Mora tingsrätt misstänkt för grovt rattfylleri. Enligt åtalet skulle alkoholkoncentrationen i hand utandningsluft vid tillfället uppgått till 0,54 milligram per liter – motsvarande 1.08 promille i blodet.

Läs även: Man åtalas för grovt rattfylleri efter olycka i helgen

Mannen själv erkände brottet, men ansåg att gärningen inte skulle bedömas som grov utan som rattfylleri av normalgraden.

Han uppgav att han hade druckit en liter whiskey samt mellan 5-6 burkar med öl kvällen innan olyckan, och att han varken kände sig berusad eller nykter.

Han ska, enligt egen utsago, ha kört i mellan 40-65 kilometer i timmen när han plötsligt fick sladd och bilen började glida över vägbanan. Han ska ha lyckats få över bilen på rätt sida, men hamnade sedan i diket. Han säger sig ha sett en bil på motsatt sida av vägen, men minns inte att hans bil träffade någon annan bil.

Tingsrätten beslutade sig efter förhandlingarna för att döma mannen för grovt rattfylleri.

Påföljden blir en månads fängelse. Mannen ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Eftersom man anser att det finns risk att mannen avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff så ska han häktas och förbli i häkte tills det att domen vinner laga kraft.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android