Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Män friades för våldtäkt – dom överklagas

De tre männen friades för grov våldtäkt men dömdes till fängelse för rån – nu överklagas domen. Åklagaren vill att de ska även dömas för att ha våldtagit en kvinna vid ett hotell i Jönköping och att straffen ska skärpas. Männen vill i sin tur frias även för rånet.

Det var i maj förra året som männen ska ha tvingat med sig en kvinna i en bil och våldtagit henne, enligt åtalet. Männen rånade sedan henne på 10 000 kronor och lämnade platsen. Detta utspelade sig i närheten av ett hotell där männen hade stämt träff med kvinnan.

Men Göteborgs tingsrätt friade männen för våldtäkt och dömde dem för rånet eftersom rätten ansåg att det inte fanns tillräckligt stark bevisning.

I rätten har männen uppgett att de köpt sexuella tjänster av kvinnan, men blivit besvikna och kommit överens om återbetalning. Detta ansåg tingsrätten var ”uppenbara lögner” och dömde dem för rån. Straffen bestämdes till fängelse mellan sex och två års fängelse för de tre männen.

Nu har domen överklagats både av männen och av åklagaren. Männen menar att de även bör frias för rån medan åklagaren menar att de utöver rånet även ska dömas för grov våldtäkt.

Därmed anser åklagaren också att de tre ska dömas till betydligt strängare straff – mellan fyra och sex års fängelse.

Kvinnan som utsattes för brotten har inte närvarat vid rättegången i Göteborg. Tingsrätten godkände däremot att åklagaren spelade upp ett videoförhör med polisen. Det vill samtliga av männens försvarsadvokater ska strykas och menar att det inte innebär en rättvis rättegång.