Mannen misstänktes för två fall av olaga hot efter att ha skickat arga mejl till Malin Wengholm efter att ha varit "ledsen, arg och frustrerad" över hur Malin Wengholm i sin ställning förhållit sig till döva och teckenspråket. Detta efter att Malin Wengholm i ett uppmärksammat Facebookinlägg i början av 2018 skrev att dövrörelsen är som en sekt.

Bakgrunden till inlägget är att hon själv har en dotter som föddes döv. Dottern började däremot att utveckla hörande efter att hon fått cochleaimplantat. Åsikterna om cochleimplantat går isär och i en tråd på intresseorganisationen Barnplantornas Facebook-sida skrev Malin Wengholm inlägget.

Under rättegången fanns den misstänkta mannen med på länk från Stockholm.

– Många blev kränkta över att hon skrev att dövrörelsen är en sekt och barn blev skrämda, de vill ju inte höra att de hör till en sekt, sa mannen. Jag skrev mejlen men det blev fel och jag har aldrig tänkt att jag ska åka hem till henne eller skada henne.

Och nu bedömer tingsrätten att de uttalandena som mannen gjorde i mejlen inte var ägnade att framkalla allvarlig fruktan, därför kan han inte dömas för olaga hot, enligt tingsrätten.

Mannen är i 50-årsåldern, bor i Stockholm och är tidigare ostraffad. Han beskrev sig själv som äkta döv med teckenspråk som första språk och svenska som andraspråk.

Relaterat till artikeln