Det var vid 07.30-tiden på tisdagen som polisen larmades till en adress i de södra delarna av Jönköpings kommun med anledning av att en person utsatts för kraftigt våld och flera polispatruller skickades till platsen. Personen fick föras till sjukhus med hjälp av ambulans för vård.

En man greps på platsen misstänkt för brott och en förundersökning gällande försök till mord har inletts.

– I nuläget kommer vi inte att lämna ytterligare uppgifter i ärendet, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Senare under tisdagseftermiddagen bekräftade åklagaren Klas Hellgren att den gripne mannen är i 60-årsåldern och är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Gripandet ska ha skett på ett behandlingshem i Taberg, där den misstänkte mannen var intagen.

– Det jag kan berätta är att en man i 60-årsåldern är misstänkt för att ha gett sig på en vårdare på ett behandlingshem i Taberg. Mannen har använt ett tillhygge, vad det är för typ av tillhygge vill jag inte gå in på, säger Klas Hellgren, åklagare vid Jönköpings tingsrätt och fortsätter:

– Han har efter gripandet blivit anhållen, brottsrubriceringen sannolikt misstänkt för försök till mord står kvar.

Har den misstänkte mannen fått in tillhygget utifrån eller har det tagits från hemmet?

– Det vill jag inte kommentera.

Kan du berätta om gripandet?

– Det gick lugnt tillväga enligt de uppgifter jag har fått, mannen följde mer eller mindre med frivilligt.

Är den gripne mannen känd av polisen sedan tidigare?

– Han är ostraffad sedan tidigare och inte känd av polisen.

Personen som har blivit utsatt för mordförsöket är en kvinna som är anställd på behandlingshemmet. Kvinnan utsattes för kraftigt våld och behövde föras till sjukhus med hjälp av ambulans. Det finns i nuläget inga uppgifter om kvinnans skadeläge.

”Bevisningen är mycket god”

Trots att utredningen är inne i ett tidigt skede är Klas Hellgren hoppfull om att bevisningen ska leda till en fällande dom.

– Mannen har nu fått en advokat och det kommer att hållas ett längre förhör med honom under morgondagen. Sedan får vi se vad det bakomliggande motivet är, säger Klas Hellgren.

Hur skulle du bedöma den intala bevisningen som finns i nuläget?

– Bevisningen är mycket god, vad brottsrubriceringen hamnar på i slutändan vill jag inte gå in på. Men bevisföringen är mycket god och jag är hoppfull om att det ska leda till en fällande dom.