Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man våldtog sovande kvinna - döms till två års fängelse

En berusad kvinna på en fest i Vaggeryds kommun vaknade upp i en säng med en man över sig - han försökte ha samlag med henne mot hennes vilja. Nu har mannen dömts till två års fängelse för våldtäkt.

Det var på kvällen den 30 november 2018 som ett antal personer sammanstrålade för en fest på en ort i Vaggeryds kommun.

De åt pizza och drack öl och sprit. En kvinna lade sig i en säng i sovrummet för att sova och somnade. Men under natten vaknade hon upp av att hon hade en man över sig när hon låg på rygg. Först förstod hon inte vad som hände. Sedan insåg hon att mannen försökte ha samlag med henne. Hon tyckte att det kändes som att han höll fast henne, men hon var inte helt säker.

Kvinnan blev chockad

Då blev hon rädd, chockad och paralyserad, har hon berättat. Därför sade hon inget och ropade inte på hjälp.

Efter några minuter knackade det på dörren till rummet, då insåg hon att dörren var låst. Mannen steg snabbt upp ur sängen och sade till dem utanför som knackade att hon hade kastat bort nyckeln. Men hon hade inte ens rört nyckeln, påpekar hon.

Dörren sparkades upp av två män utanför. När de kom in hittade de kvinnan i ett chockartat tillstånd,. Hon grät och var skärrad, enligt dem.

Polisen kallades till platsen och en av poliserna har berättat att hon uppfattade att kvinnan i sovrummet var chockad, ledsen och upprörd. Kvinnan berättade för polisen att den utpekade mannen hade försökt ha samlag med henne när hon låg och sov och att hon hade blivit paralyserad när hon vaknade upp och insåg vad som hände.

Skadestånd på 115 000

Den utpekade mannen, som är i 20-årsåldern, förnekar brott. Men Jönköpings tingsrätt dömer mannen till två års fängelse.

Man anser att han begick gärningen med uppsåt och att han genomförde samlag med kvinnan som inte deltog frivilligt. Tingsrätten slår fast att han otillbörligt utnyttjade kvinnans berusning och sömn eller medvetslöshet.

I domen pekar tingsrätten på att mannen är ung och tidigare ostraffad, förutom en trafikförseelse. Tingsrätten dömer honom därför till lägsta straff för våldtäkt, vilket är två års fängelse.

I domen skriver tingsrätten att mannen inte har brukat våld mot kvinnan. Tingsrätten konstaterar också att brottet inte har innefattat några påtagligt kränkande inslag som går utöver vad som följer av en våldtäkt i sig. Därför anser rätten att det inte finns skäl till ett högre straffvärde.

Mannen döms dessutom att betala det skadestånd på 115 000 kronor till kvinnan som hon har yrkat på. Skadeståndet avser 100 000 kronor för kränkning och 15 000 kronor för sveda och värk.