Solen tycks bedriva ett krig mot besökarna vid de gamla Munksjömagasinen. Bartendrarna står uppradade och redo att servera svettiga besökare, men de senare låter vänta på sig. Det är dagsfest på Måndag Jkpg och uppslutningen är sämre än väntat. Vi som ändå är här står på plastgräset vid palmerna och dricker klubbens egen öl "Arne". En skylt förbjuder oss att bada.

Det låga besökarantalet beror förmodligen på olyckliga omständigheter, däribland tidsmässigt snäv marknadsföring, för housepubliken är stor i Jönköping. Måndag Jkpg, Sliver, Centrum och flera andra aktörer tävlar om besökarna. Jonas Vogel och Filip Jenvén, som tillsammans med Ivan Martic driver Måndag Jkpg, sitter på en träbänk i ett ovanligt basfyllt hörn och diskuterar hur det blev så.

Titta på reklamen vid busshållplatser. Både Big Slap (housefestival i Malmö, reds anm.) och Steve Angello har lagt mycket pengar på annonsering just i Jönköping, säger Jonas Vogel.

Vad är er del i det?

 Vi är en del av att det blev så stort för 5-6 år sen. Men det är inte på grund av oss. Folk uppskattar helt enkelt energin i musiken, säger Filip Jenvén.

LÄS MER: Partylokal i världsklass väntar för Jönköpingsborna

Allting började på Ibiza. Intresset för dansmusik tog Filip Jenvén till den lilla spanska ön, som än idag är en av genrens främsta platser. Han började lägga all sin lediga tid på housemusik; skriva på internetforum, producera egen musik och dansa.

Väl hemma mötte han Jonas Vogel, som varit sju år i London och skaffat sig en stark vilja att driva klubb. Tillsammans startade de Swedish Heat, housekvällar på Sliver. Efter några år på Restaurang Sjön och Spira fick de slutligen tillgång till sin drömlokal: Munksjömagasinen.

Vi har försökt komma åt magasinen i många år, för vi vill hitta områden eller lokaler där inget gjorts. Helt nya koncept. Det ska vara det där internationella trycket, säger Filip Jenvén.

LÄS MER: Glada miner på blöt premiär av Måndag Jkpg

Men någonting hände längs vägen. Housemusiken växte rekordsnabbt och är idag en gigantisk och många gånger cyniskt kommersiell industri. Parallellt med den utvecklingen har Filip Jenvén börjat intressera sig för helt annan musik, trots att han fortfarande producerar house och driver klubbar där han spelar den.

Housemusiken har tappat sin själ. Jag älskar att jobba med det fortfarande, men brinner inte för musiken som förr. Jag brukade åka på alla festivaler och försöka bli en nyckelspelare i scenen. Jag la all min tid på det. Det är borta nu.

En som tänker i samma banor är DJ:n Marcus Ekhamn. Han har hand om en annan del av Måndag Jkpg; den som rör sig bortom typiska uppbyggnader och stora drops. I ett vitt tält, precis utanför magasinen, spelas mer tillbakalutad och svängig dansmusik av artister som Todd Terje och Daft Punk.

Det jag spelar är mer som en berättelse. Man bygger upp någonting under en lite längre tid. Jag vill att folk ska få upp ögonen för något nytt och inte bara få radiostuket, säger Marcus Ekhamn.

LÄS MER: Brandattack mot populär klubb

Tältet drar till sig den mer sökande delen av publiken, men den är liten. Den stora massan håller till på dansgolvet inne i magasinen, klubbens mittpunkt. Här spelas också den mest kommersiella och Swedish House Mafia-ljudande housen. Själlös eller inte. Jonas Vogel spelar på, men är samtidigt övertygad om att intresset kommer sina med tiden.

Man kan jämföra med hårdrocken på 80-talet. Ett tag ville alla höra den. Så fort något litet band släppt en låt blev de bokade till en massa klubbar. Sen blev det mättat och bubblan sprack.

Filip Jenvén ser att bubblan redan håller på att spricka.

För fyra år sen hade varenda klubb akter som kostade 20 000 kronor, ofta. DJ:s från Europa åkte runt och gjorde sådana gig, de var i Sverige varje år. Det händer inte längre. Idag är det bara så i Las Vegas.

Trots det fortsätter Jönköping vara en housestad. Måndag Jkpg drar till sig horder av dansande besökare och Sliver bokar internationella DJ:s. Gemene danssugne man vill fortfarande veva näven i luften till Calvin Harris och David Guetta.

Frågan är hur länge till?