Tusentals nationaldagsfirare befann sig på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice när en vit lastbil körde in i folksamlingen sent på torsdagskvällen

Föraren, identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, plöjde uppemot två kilometer genom massorna innan han stoppades av polis.

Offren föll som käglor. Människor sprang i panik från platsen, och föräldrar ska ha kastat sina barn över stängsel för att få dem i säkerhet.

Enligt vittnen ska 31-åringen ha lutat sig ut genom fönstret och skjutit mot folk med ett handeldvapen, innan han själv sköts ihjäl av polis, rapporterar radiokanalen France Info.

En mc-förare ska enligt vittnen ha försökt stoppa massakern, uppger AFP. Han försökte öppna lastbilsdörren men körde omkull och hamnade under lastbilen.

Tio av de 84 döda är barn. 202 skadades och 52 personer vårdas för "kritiska" skador på sjukhus. Flera av dem svävar mellan liv och död. uppgav åklagare François Molins på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Lahouaiej Bouhlel var fransk medborgare av tunisiskt ursprung och hemmahörande i Nice. Han tycks ha agerat på egen hand. Okänd för den franska underrättelsetjänsten – men känd av polisen för annan brottslighet.

Polisen har sökt igenom hans lägenhet. Flera grannar beskriver honom som ensam och tystlåten.

Nice är i chock och på helspänn. På eftermiddagen stängdes flygplatsens ankomsthall efter larm om ett misstänkt kvarlämnat bagage. Flyg stoppades från att landa, rapporterar TT:s utsända.

Frankrikes president François Hollande höll ett tv-sänt tal från Elyséepalatset på natten:

– Vi är förfärade. Men Frankrike är starkt och Frankrike kommer alltid vara starkare än de fanatiker som attackerade henne i dag.

Vid lunchtid på fredagen anlände presidenten till Nice. Han har utlyst tre dagars landssorg med start på lördag, enligt Le Monde.

De undantagslagar som infördes efter Parisdåden skulle upphöra den 26 juli. De förlängs nu i tre månader och arméreservister ska kallas in för att säkerställa säkerheten.

Ingen terrororganisation har tagit på sig dådet, men enligt åklagare Molins bär massmordet terrorns signum.

I Frankrike frågar sig många hur en man med en lastbil – i ett land under undantagstillstånd – kunde ta sig igenom avspärrningarna vid själva höjdpunkten för nationaldagsfirandet i landets femte största stad.

Alain Juppé, borgmästare i Bordeaux och högerns kandidat till presidentposten 2017, sade i tv-kanalen RTL att dådet hade kunnat förhindras. Han kräver mer insatser för att bekämpa radikaliseringen.

Än så länge finns dock inget specifikt som pekar på att Lahouaiej Bouhlel skulle vara religiöst motiverad.

I en radiointervju säger Luc Poignant från polisfackets lokalavdelning i Nice att nivån på säkerheten inte borde ha kunnat kritiseras:

– Händelserna i Nice var i stort sett omöjliga att förutse, i synnerhet om mannen inte var känd av underrättelsetjänsten.

– Man kan inte sätta en polisman på varje fransk medborgare. (TT)