Den 9-11 november arrangeras Mänskliga rättighetsdagarna på Elmia i Jönköping. Där lyfts stora som små frågor om mänskliga rättigheter i världen idag. Jönköpings-Posten och Hallpressen jobbar med och lyfter dessa frågor hela tiden i det vardagliga arbetet. Här är några exempel.

Jenny från Habo tog saken i egna händer när hon startade integrationsprojektet Mötesplats Habo. För sitt engagemang fick hon Vitsippriset av Kristdemokraterna. Mötesplats Habo har hjälpt nyanlända människor med bland annad svenskundervisning och läxhjälp.

11-åriga Wendela Bergsten från Habo lider av sjukdomen CCHS. Det innebär bland annat att hon inte kan andas automatiskt utan måste komma ihåg att göra det själv. Hennes assistent var livsviktig. Men Försäkringskassan gjorde en tolkning att andning inte var ett grundläggande behov och Wendela fick beskedet att hon skulle bli av med sin assistans.

"Vad är det för fel på mänskligheten?". Den frågan ställde sig Annefrid Sjöman när hon tog sig an uppdraget att gestalta historier från unga män och transpersoner som sålt sex. Till vardags jobbar hon som bildlärare på Fågelforsskolan i Skillingaryd på halvtid.

Jafar Rezai kom till Sverige sommaren 2015 med hopp om ett nytt liv. Han fick bo på ett HVB-hem i Mullsjö. Han började brotta i klubben Huskvarna AIK och tog silver i ungdoms-SM samt blev uttagen till svenska landslaget. Men sen kom beskedet att Jafar inte lyckats bevisa att det finns hot mot honom i Afghanistan och Migrationsverket dog beslut om att han skulle utvisas.

Den mänskliga rättigheten att få älska vem man vill är långt ifrån självklar. Beatrice Grosu från Jönköping flyttade till Rumänien för att plugga till läkare. Där upptäckte hon att kunskapen om sexuella relationer var ensidig och startade en organisation som sedan arrangerade Transsylvaniens första pride-parad.