Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkliga gåtan: Halv miljon liter vatten spårlöst borta – varje dag

Nässjö affärsverk slog larm under senvintern. Cirka tusen kubikmeter dricksvatten läckte ut från ledningssystemet - varje dygn. Många läckor har lagats sedan dess, men stora mängder vatten försvinner fortfarande.

Personalen vid Nässjö affärsverk letade flitigt efter vattenläckor i början av mars. Vattenproduktionen låg då på cirka 5 000 kubikmeter per dygn, att jämföra med den normala vattenförbrukningen på cirka 3 800 kubikmeter. Någonstans läckte det ut stora mängder vatten. NAV uppmanade allmänheten att hjälpa till i sökandet.

Queckfeldtsgatan, Långgatan, Upplagsgatan och Espinggatan var platser där läckor hittades och lagades. Sedan februari, mars har omkring 15 läckor lagats. Det berättar Patrik Styrbjörn, entreprenadchef vid NAV.

– Vi hittar en del mindre läckor som vi tätar. Vi försöker laga i tur och ordning.

Direkt efter Valborgsmässoafton och 1 maj beräknades cirka 500 kubikmeter vatten försvinna på vägen från vattenverket till kunderna, vilket motsvarar omkring en halv miljon liter vatten. Det är en halvering av tidigare läckage. Svinnet är fortfarande för stort, men inte lika allvarligt.

– Det är ett läge där vi klarar vattenproduktionen.