Kommunens elever i årskurs åtta har haft sex- och samlevnadsvecka, med prat om sex och relationer mellan könen. Som en del i detta fick Hjortsjöskolans åttor träffa Anna Mårtensson, som är en av åklagarkammarens fyra specialister på relationsvåld:

Det här är ett jättestort område med många ärenden och statistiskt är det flera av de cirka 100 eleverna som har egna upplevelser. Våld och hot i relationer förekommer i alla samhällsklasser och det är lika vanligt hos makar som varit gifta i 50 år, som hos par i kortare bekantskaper.

Läs mer:

Många ungdomar är med om många händelser utan att känna till att det handlar om brott, berättar hon. Är det exempelvis förbjudet att utdela en örfil, eller tillåtet att ha sex med någon som sover eller är medvetslös?

En fråga som kom upp är att det är brottsligt att ha sex med någon som är under 15 år – oavsett om personen samtycker eller om paret använder preventivmedel. Just 15 år är också gränsen för straffmyndighet. Det innebär – om juridiken används fullt ut – att två elever i samma 8:e-klass, där den ena är 15 och den andra 14, inte får ha sex med varandra.

Läs mer:

När jag pratade om rättsliga följder för den som lägger ut så kallad hämndporr – nakenbilder – i sociala medier var det flera som satt och skruvade på sig. Det används inte bara av svikna pojkvänner, utan kan även användas för att smutskasta ovänner, berättar Anna Mårtensson.

Om man tror att man har utsatts för ett brott då…?

Då är det jätteviktigt att man anmäler. Man ska se till att skammen hamnar hos den som har gjort fel och inte hos en själv.

Läs mer:

Diskuterades #metoo-kampanjen?

Jag tog upp den som hastigast, men det verkade inte som om de nappade på det. Det förekommer att lärare missbrukar sin ställning, men just metoo är nog begränsat till vuxenvärlden och arbetsplatser.

Tror du, som åklagare, att den kommer att påverka rättstillämpningen?

Nej, inte juridiskt. Men jag tror att volymen av fall kommer att öka i och med att fler vågar anmäla.

Vad är det svåraste i jobbet med relationsvåld?

Bevisningen, i och med att det nästan alltid är ord som står mot ord. Vad som kan stärka en berättelse är dagböcker, telefonsamtal, grannar som har reagerat och liknande.

Se även: (roligt och tänkvärt Youtube-klipp om samtycke)