Torsdag 8 mars är tredje gången som jobbmässan för nyanlända arrangeras i Jönköping. Initiativtagare är Mariana Morosanu från nätverket Integrera Mera.

I år genomfördes mässan i samarbete med Arbetsförmedlingen, Jönköping University, CSR-Småland, Coompanion Jönköpings län, Citykoll, Studieförbundet Bilda och Smålandsidrotten samt med stöd av Länsstyrelsen i Jönköpings län. Tina Gardestrand, vd Citykoll och medgrundare till föreningen Integrera Mera, fungerade som moderator.

LÄS MER: Sunday Dolph Christoher: ”Mitt liv var som på paus”

Om varför

Målet med jobbmässan, som i år hölls på Jönköpings länsmuseum, är att skapa en mötesplats för nyanländ kompetens och arbetsgivare.

Under förmiddagen hölls en rad föreläsningar riktade till arbetsgivare - bland annat om aktuella regler, hur validering fungerar samt arbetsgivare med erfarenhet av att anställa den som är ny i Sverige.

LÄS MER: Nyanlända och arbetsgivare ska speeddejta

Våga investera

– Vi vill få fler att få upp ögonen för den kompetens som finns, säger Tina Gardestrand.

– Man måste våga investera i människor - det ger så mycket tillbaka. Det betyder så mycket att få gå från passiv åskådare till att vara med i samhällsbyggandet.

Mariana Morosanu fortsätter:

– Vi klarar inte välfärdsstaten om vi inte blir bättre på att integrera, vi behöver fler. Med den här mässan hjälper vi andra att investera i människor.

Tina Gardestrand ler och säger:

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Relaterat till artikeln