Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mässbolaget gör miljonförlust

När det kommunala bolaget Elmia summerar 2019 är det med stora minussiffror. – Det är naturligtvis inte önskvärt att behöva planera för ett negativt resultat, men vi ser positivt på att förlusten är betydligt lägre än beräknat, kommenterar Lotta Frenssen, vd för Elmia AB.

Trots att Elmia AB gjorde ett minusresultat på drygt tre miljoner kronor förra året är det en bättre siffra än väntat.

Det säger Lotta Frenssen, vd för bolaget, i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Vi har varit väl medvetna om att vi skulle gå med förlust år 2019, eftersom Elmias nuvarande mässportfölj går i fyraårscykler, där de större mässorna återkommer i olika intervall, säger hon.

Det arrangerades cirka 30 mässor

Bolaget omsatte totalt 232 miljoner kronor förra året och registrerade cirka 350 000 besök vid arrangemangen. I de siffrorna inkluderas dock varken utställare eller konferensdeltagare.

Cirka 30 olika mässor arrangerades under året samt kongresser, konferenser och större event. Bland annat samlade Bilsport Performance & Custom Motor Show 77 000 personer. En annan stor mässa var Elmia Game Fair med 18 500 besökare och Elmia Husvagn Husbil med nästan 36 000 besökare.

Över 20 000 personer från 21 länder besökte också Elmia Wood söder om Jönköping i början av juni och underleverantörsmässan Elmia Subcontractor samlade branschen under hösten.

Två nyheter under förra året

En nyhet på mässområdet under 2019 var att FC Gruppen tog över restaurangdelen och lyckades öka omsättningen på både mat och dryck.

Mässbolaget lanserade även den nya utmärkelsen Elmia Spark Award tillsammans med Fairlink för att uppmärksamma utställare under året. Kategorierna Årets publikmagnet, Årets nytänkare och Årets hållbarhetstänk gick till företagen Schunk, Weland och Sydved.

Lotta Frenssen säger att år 2020 är ett år då de återigen förväntar sig både plussiffror på resultatsidan och en högre omsättning.