Vid kvart över elva på söndagskvällen gick ett inbrottsalarm i gång på Brinellgymnasiet. Samtidigt ska även ett vittne ha ringt in till polisen. Vittnet uppgav att denne hade sett flera personer bära ut saker från Brinellgymnasiet och sedan vidare in i ett skogsparti i närheten.

En hundförare från polisen kom till platsen och gjorde omedelbart ett sök i terrängen där polisen ganska snabbt anträffade både gods och de misstänkta personerna.

Polisen bekräftade under måndagsmorgonen att sju personer, samtliga unga män, hade gripits misstänkta för inblandning i stölden.

De anhölls senare av en åklagare, uppger Åklagarmyndigheten i Jönköping.

Polisen uppger att man hittade ett flertal datorer och annan teknisk utrusning som tillhörde skolan.

Richard Weibull, gymnasiechef på Brinellgymnasiet, säger att det handlar om cirka 20-talet datorer som stals sent i söndagskväll.

– Vi hade ett inbrott redan i lördags men då fick man inte med sig något. Natten till idag gick man in på samma ställe genom ytterdörren och till det stället där man förvarade datorerna, säger Weibull.

Enligt Brinellgymnasiet handlar det om avgångselevernas bärbara datorer som stals ur samma rum. I rummet ska det ha funnits 300 datorer, samtliga leasade och skulle lämnas tillbaka till hyrföretaget. Datorerna har endast ett begränsat restvärde, uppger Weibull.

- Det var inte jättemånga. Vad vi vet fick de med sig ett fåtal datorer, jag tycker det verkar som att de flesta är kvar på skolan, säger rektorn Richard Weibull. De hade börjat lägga ned bärbara datorer i en stor kartong, men det blev tydligen för tung att bära och stod kvar på golvet.

Skolan har även övervakningskameror som fångade flera misstänkta.

– Vi har sett på film på vår övervakningsvideo att åtminstone tre personer har varit inne på skolan.

Under måndagsförmiddagen var polisen på plats för en teknisk brottsplatsundersökning, även en bil har tagits i beslag för en undersökning, enligt polisen.

– Jag kan inte uppskatta värdet på det som har stulits, säger Richard Weibull.

Misstänker ni att det är elever som ligger bakom stölden?

– Jag misstänker inte någon i det här läget. Men bevisligen är det någon som vet att vi lämnat in datorer, och det förefaller som att de vet var de ska leta också. Men vem det kan vara vet jag inte.

Vad gör ni nu?

– Det som händer nu är att polisen gör en teknisk undersökning. Mer än så kan jag inte svara på.

Polisens tekniska undersökning genomfördes under måndagen av poliserna Lisa Grunditz och Patrik Nilsson.

Vi har säkrat en hel del spår och har en del att gå på, så mycket kan jag säga, kommenterade Patrik Nilsson.

Brytmärken och forcerat hänglås till det låsta utrymmet vittnar om tjuvarnas framfart - och att de verkligen visste var de skulle leta.