I Jönköping med omnejd är det Hook, Ryfors och Jönköpings GK som svarar för värdskapet för tävlingar i vad som kanske inte i första hand – trots SM-etiketten – ska ses som elitmönstringar utan mera som en manifestation av den bredd som finns i den här sporten.

Trivsel och gemenskap är viktiga ingredienser i konceptet – men visst vill de som ställer upp vinna också. Många håller hög klass, det är gott om gamla storspelare i startfälten.

Först ut av ”våra” klubbar är Hook, som 1-2 juli arrangerar SM för äkta makar.

– Det är naturligtvis inte ett arrangemang av samma dignitet som när vi förra sommaren bjöd in till amatör-EM, konstaterar klubbchefen Helen Arnoldsson.

– Men det är ändå väldigt roligt att kunna ta emot ännu ett stort arrangemang, totalt kan det bli 156 startande som kommer att spela två varv på vår parkbana.

Hook både fyllde 75 år och arrangerade EM i fjol. Och det där med att arrangera större tävlingar finns det både en god tradition av och ett stort intresse för.

– Vi vill gärna visa upp vår anläggning också i lite större sammanhang, vi har god vana av att arrangera tävlingar, en rutinerad stab av funktionärer, så vi är hela tiden öppna för intressanta möjligheter och utmaningar, säger Helen Arnoldsson.

På Ryfors blir det spel för damer 30 och 50 7-9 juli, samtidigt spelar herrar 40 på Jönköpings GK. Också det förstås bra tillfällen att visa upp banorna från sin bästa sida för tillresande spelare av god klass från hela Sverige.

– Många från närområdet passar ju också på när tävlingarna går nära, säger Helen Arnoldsson. Och det är ju alltid roligt att ha en eller annan ”hemmaspelare” att titta lite extra på, vi har exempelvis fyra par från den egna klubben med i startfältet.