Det är söndagen 7 april 2013. Klockan närmar sig midnatt. Mats Green, som då är kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, har precis flyttat. Han är på väg till sin gamla lägenhet för att hämta post när han ser några som verkar ha följt efter honom.

Mats Green tänker inte mer på personerna. Han har flera gånger fått lavetter på bussen, han försöker att inte bry sig.

Han hämtar posten och hinner gå knappt 100 meter innan några hoppar på honom bakifrån. De slår och sparkar honom innan de springer från platsen.

Jag visste inte hur jag skulle hantera det, och jag var inte beredd på att det skulle uppmärksammas så stort, sa Mats Green under som JP arrangerade under MR-dagarna.

Mats Green berättade att han själv försökte tona ned överfallet, ville inte att han som person skulle hamna i fokus. Ville inte framstå som om han tyckte synd om sig själv.

Men jag fick ett fantastiskt stöd från kollegor och politiska meningsmotståndare.

Varför väljer du att berätta nu?

Det har varit en lång process, jag har inte velat älta det som hänt. Men jag har sett andra politiker som utsatts för hot och våld, sett att de mår dåligt. Och jag har bestämt mig för att inte acceptera det längre.

Under samtalet diskuterades det hur hat och hot ofta drabbar politiker, opinionsbildare, journalister och konstnärer som skriver eller uttalar sig om frågor som rör invandring, feminism och mänskliga rättigheter.

Det är tydligt att hatet ofta har en rasistisk och antifeministisk botten, sa Felix König, sakpolitisk rådgivare åt kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Mats Green höll dock inte med.

Jag har utsatts för hot från både vänster- och högerextremister. Våld som våld och det ska alltid fördömas.

Fotnot:

Läs mer: