För 26 året i rad har Naturvårdsverket utsett Årets naturfotograf. Förutom äran består utmärkelsen av ett stipendium på 25 000 kronor.

– Det trodde jag inte, jag har inte haft en tanke på att jag skulle kunna få det priset, säger Mats Andersson.

Mats Andersson är en förebild för många naturfotografer, men hans egna förebilder jobbar snarare dokumentärt än med naturfoto. Han föredrar bilder som väcker frågor, bilder som inte är självklara.

– Jag gillar Anders Petersen och Christer Strömholm, deras bildspråk.

Av alla priser han vunnit är han mest stolt över Wildlife Photographer of the year 2016 i kategorin Black & white.

– Men jag har ju faktiskt inte vunnit kategorin "all over". Så det är väl det jag får satsa på nu, skojar han.

Nästa fotoprojekt för honom till Island, det blir fjärde gången han åker till ön. Och den här gången tar han med sin egen Range Rover för att inte göra samma misstag som sist - att dränka bilen. Teamet stannar i två veckor och passar på att besöka Färöarna på vägen tillbaka.

– Det finns ju inga hotell dit vi ska, så vi bor i tält.

Naturvårdsverket offentliggjorde utmärkelsen under onsdagsförmiddagen:

– Mats Andersson får stipendiet för sin suggestiva bildkonst. Han tar oss med in i ett svartvitt dunkel, där skogens invånare förvandlas till väsen i en mytisk sagovärld. Bildspråket är både konsekvent och personligt. Det är känslor snarare än att vara berättande och har redan nåt en internationell publik, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Mats Andersson läste bland annat foto på Konstindustriskolan i Göteborg under 1980-talet. Därefter följde jobb som framförallt art director inom reklambranschen. Sedan 1989 har han varit verksam som art director och fotograf på Concret Reklam i Jönköping. Han har vunnit Wildlife Photographer of the Year 2016 (kategorin black & white) och priset som Årets nordiska naturfotograf 2016. Han har också publicerat bilder i flertalet tidningar, magasin och almanackor genom åren samt gett ut tio böcker.