Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Max Eskilsson: Hejdå – och stort tack för allt, läsare och JP

Skandaler, utspel, glädjebesked. Och corona – direkt eller indirekt. Vilka månader.

När jag tillträdde som tillförordnad politisk redaktör på Jönköpings-Posten kastades jag direkt in i de spännande turerna kring Kristina Athlei. Regionens utvecklingsdirektör hade låtit anställa sin egen kusin som medarbetare.

I min första ledare krävde jag klarspråk. Regionen svävade på målet om vilka principer som egentligen gäller kring potentiellt jäv. En dryg månad senare lyfte jag principfrågan igen men än i dag har inte frågetecknen kring grundfrågan klarnat.

Det är just sådant pusselläggande jag ser som det verkligt spännande med opinionsjournalistik. Min ambition med ledarsidan har varit att engagera, nyansera, kritisera och – när det varit befogat – applådera. Greppet har berott på sammanhang. Politikens väsen är inte en binär svart-eller-vit-linje. I en del texter har måhända flera av kriterierna gått att applicera. På samma gång.

Också ämnesmässigt har jag försökt varva högt med lågt. Superlokalt har haft sin plats. Likaså läns- och regionkommentarer. Nedslag i formfrågor såväl som analyser av utspel och kvalificerat tyckande om rena nyhetshändelser.

Under hösten lyfte jag bland annat frågan om krogarnas öppettider i Jönköping. Jämfört med många andra kommuner har Jönköping – med stängning 02 senast – en restriktiv hållning. I ledaren skrev jag ”Jönköpings attraktivitet som besöks- och inflyttningskommun kan dessutom stärkas genom generösare öppettider. Inte minst är detta också en kulturfråga: Nöjesutbudet är en viktig trivselfaktor för många.”

Nu är allt tillfälligt omkullkastat. Klockan 20 är det – i hela landet – slutserverat och många restaurangägare skulle nog glädjas åt ens bara en utvidgning till 22. Det är glädjande att en lokal vändning kan vänta i takt med allmänt normalläge. Som tidningen berättade i november kan 03 komma att bli den nya senaste-stängningen i Jönköping.

Turerna kring biblioteken och restriktioner har varit oerhört intressanta att följa. När de lokala restriktionerna infördes i november valde Jönköpings kommun att stänga ned de flesta bibliotek – medan stadsbiblioteket fortsatte ha öppet, liksom lokalerna i Huskvarna respektive på Visingsö. Därefter stängde samtliga bibliotek inför jul, efter ett slags vädjan från staten.

Här ville jag hålla två tankar i huvudet samtidigt och valde att återkomma i ämnet med ett antal texter. Biblioteken som bokstavlig mötesplats är ingen möjlighet i coronatider – men att stänga helt var likväl allvarligt ur ett demokratiskt perspektiv. Oavsett hur lagen och i sin tur statliga önskemål kunde tolkas.

En arbetsdag stack ut. I mitten av november avslöjade DN att Mullsjös barn- och utbildningschef Hamid Zafar hade ett i närtid förflutet som häpnadsväckande grov näthatare. Det lokala blev nationellt breaking-läge. För ledarsidan var det självklart att i hårda ordalag kritisera Zafar och konstatera det omöjliga i att han skulle fortsätta i sin nuvarande roll. Under överskådlig tid. Med det sagt skötte kommunen själva avslutet på ett minst sagt märkligt sätt. Något jag fick anledning att kommentera så sent som denna vecka.

Vissa utgångspunkter har varit centrala för mig.

För det första en lokal inriktning. Att kommentera det som sker – och lyfta vad som borde ske – i själva spridningsområdet är en lokaltidnings ledarsidas kärnuppdrag. Därför har jag sedan start gjort mitt bästa för att sätta mig in i de viktigaste frågorna – handfasta såväl som abstrakta, principiella – för kommunerna i vårt område.

Ibland är en fråga ortsspecifik och ibland berör den hela regionen, tillika länet. Jag har i mitt arbete eftersträvat en bredd. Inte sällan kan goda poänger göras genom att något sätts i en kontext. Det kan handla om jämförelser inom länet men det kan också gälla än större makro-perspektiv. I övriga landet, eller för den delen världen, finns en viss hållning eller ett sätt att hantera en fråga. Hur ser det ut här?

För det andra har jag förhållit mig till den oberoende borgerliga linjen, det vill säga Jönköpings-Postens politiska beteckning på ledarplats. I det dagliga har det varit en kompass som avgör en övergripande färdriktning i det innehåll som blir till. Men ideologin som sådan har inte till sin natur inte alla gånger färdiga svar.

Ansvarstagande och trygghet är viktigt. Även kontinuitet och att vakta grundläggande institutioner och värden, som fyller en funktion. Den borgerliga idéramen bygger på måttfullhet och balans.

Hur saker och ting utvecklar sig återstår nu att se.

Region Jönköpings läns arbete med vaccineringen ger än så länge skäl för optimism.

Det stormar kring Moderaterna i regionen. Inte minst kring regionrådet Dan Sylvebo, sedan det har framkommit att han skickat vidare nakenbilder på kvinnor. Sitter han kvar?

Inför våren är kommunernas fullmäktigemöten en öppen fråga. Blir det – när det kommer till kritan – tal om helt digitala sammankomster eller mellan-upplägg där vissa ledamöter deltar hemifrån? Mycket kan i förlängningen gå förlorat om inte politikerna möts fysiskt.

Att sedan mitten av september ha fått verka som tillförordnad politisk redaktör på er tidning har varit en ynnest.

För mig har det varit givande att finnas här på plats. Under dessa månader har jag närmare bestämt bott i Huskvarna. Det har i sig inneburit en oförglömlig upplevelse. Huskvarna är så mycket. Vackert, på ett sätt jag inte kan beskriva annat än som sagolikt. Bergen och miljön kring vandringsleden har satt underbar prägel på min tid här. Inom stadskärnan märks att stora förändringar skett genom åren men också hur mycket som har bevarats. Det är både och – på ett positivt sätt. Ett intryck jag tar med mig är den stora potential som finns här. Kring Esplanaden pågår sedan en tid renoveringar men mycket väntar runt hörnet.

Varmt tack för alla samtal och mejl. Från er läsare har jag fått motta kritik, beröm, reflektioner, frågor och inte minst tips. Att sedan mitten av september ha fått verka som tillförordnad politisk redaktör på er tidning har varit en ynnest. Tack för ni läst och tack för ert fina engagemang.

Fotnot: Den 1 mars tillträder Csaba Bene Perlenberg som politisk redaktör på Jönköpings-Posten. Max Eskilsson blir kvar i koncernen och börjar på måndag på Borlänge Tidning.