Det är så många som inte vill jobba heltid, inklusive mig. Jag pratar oroligt med mina vänner. Hur gör vi när vi skaffar barn? Hur ska jag orka jobba åtta timmar om dagen, komma hem till mina framtida barn och ta hand om dem också? Hur ska jag orka laga mat, hjälpa dem med läxor, skjutsa dem till träning och samtidigt ha tid att ta hand om mig själv? Svaret brukar bli att gå ner i tid. Men alla har inte råd med det. Hur ska man ha råd att spara till pensionen på en halvtidslön? Hur ska jag ha råd att bo i huset jag vill bo i?

Svaret finns där, men ingen pratar om det som om det vore ett alternativ. Men det är ett högst rimligt alternativ, och det är sex timmar arbetsdag. Att ha åtta timmars arbetsdag är en 100 år gammal idé. Samtidigt som man kämpade för åtta timmars arbetsdag kämpade man också för allmän rösträtt. Vi har kommit så långt på 100 år, men åtta timmars arbetsdag är fortfarande en sanning.

Sex timmars arbetsdag kommer med så många fördelar. Förutom att jag skulle känna mindre oro inför att skaffa familj skulle jag också må bättre. Det finns enligt Stressforskningsinstitutet forskning som säger det. Sex timmars arbetsdag minskar stressen och tröttheten. Jag skulle sova bättre och lättare. Det finns forskning på det också.

Det har gjorts tester på sex timmars arbetsdag. Både inom privat och offentlig sektor. Ett äldreboende i Göteborg testade sex timmars arbetsdag under en period. Boende och personal märkte positiva skillnader och sjukskrivningarna minskade.

Ett argument mot sex timmars arbetsdag brukar vara ”men vem ska betala för det”. Vi kan till exempel betala för det genom att sjukskrivningarna minskar, eftersom man generellt mår bättre och stressen minskar.

Privata företag som har infört sex timmars arbetsdag har gjort det bland annat med argumentet ”vi orkar inte vara effektiva i åtta timmar”. Sex timmars arbetsdag har för deras företag blivit mer effektivt. Varför vara på jobbet i åtta timmar om man inte orkar jobba hela den tiden?

Sex timmars arbetsdag är framtiden. Vi behöver inte bryta oss loss från ekorrhjulet och segla jorden runt eller flytta till ett torp i skogen med självhushållning. Vi behöver kämpa för att ekorrhjulet inte ska kännas så betungande. Sex timmars ekorrhjul - med tid för familj och återhämtning.

Låt en kvinna leva

Relaterat till artikeln