Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mesta JP-golfarna laddar för jubileum

Lördagen den 15 juni är det dags. JP-golfen inleder sitt 20-årsjubileum med den första av tre kvaldagar. Och då finns förstås Inger och Wåge Bardh från Gränna Golfklubb på plats.

– JP-golfen missar vi inte, säger Wåge som tillsammans med hustru Inger är det enda par som spelat samtliga 20 upplagor av JP-golfen på Ryfors Golfklubb.

– Det är en väldigt rolig tävling på en bana vi tycker mycket om, så det är klart att vi ska vara med så länge vi orkar.

Wåge fyller 80 år i år, Inger är tre år yngre.Och för båda två har idrott och motion alltid varit viktiga inslag i livet. På Wåges meritlista finns bland mycket annat 30 Vasalopp, Inger har kört 15. De har cyklat Vättern runt, sprungit Göteborgsvarvet och andra långlopp, alltid hållit igång.

Men i dag blir det mest golf.

– Vädret har ju varit lite opålitligt, men visst har det blivit ett antal golfrundor också den här våren, säger Wåge.

Och när JP-golfen drar igång den 15 juni är det förstås bara en sak som gäller.

– Vi siktar på att ta en plats bland de 25 som går till final. Och fördelen med att spela redan i det första kvalet är ju att det, om man skulle misslyckas, finns två chanser till…

Med den finalplats som bärgades med knapp marginal förra året har det blivit sex finaler för Gränna-paret, som gärna spelar en och annan partävling om tillfälle ges. Och till vardags är flitiga deltagare i de tävlingar som arrangeras på hemmaklubben i Gränna.

Jakten på finalplatserna inleds alltså den 15 juni. 25 lag från var och en av de tre kvaldagarna går till den stora finalen detta jubileumsår i en tävling som vid det här laget blivit något av en institution för golfspelare både i Jönköpingstrakten och mer långväga ifrån.

– För oss på Ryfors är JP-golfen väldigt speciell, säger Oskar Fernö, operativ chef på Ryfors GK.

– Att vi nu arrangerar för 20:e gången är naturligtvis något alldeles extra, och det känns bra att vi redan nu kan visa upp en bana som håller riktigt hög klass och som bara blir bättre och bättre.

Ryfors har, som flera andra banor i Vätterbygden, haft problem med vildsvin som tagit sig in på området och i sin jakt på föda bökat upp stora partier på banan. Men de problemen är över nu.

– Vi har haft ett antal lokala hjältar som gjort jätteinsatser, först genom att återställa de skador som vildsvinen åstadkommit, och sedan genom att sätta upp ett elstängsel för att sätta stopp för vidare härjningar.