På fredagen är det midsommarafton, en av Sveriges mest folkkära högtidsdagar. För många svenskar är midsommar vid sidan av julen den viktigaste traditionen i landet och markerar början på en period av ledighet. Faktum är att många hellre hade sett midsommarafton som Sveriges nationaldag är den 6 juni.

– På midsommarafton kommer alla våra svenska traditioner fram med flaggor, dans runt stången och svensk mat. Många tycker därför att vi ska fira nationaldagen på midsommar istället, säger Jonas Engman, sektionschef Arkiv och foto på Nordiska Museét.

Midsommarafton firas av några olika anledningar. Den största är att sommarsolståndet, då jordaxeln lutar som mest mot solen och årets längsta dag, infaller under midsommarhelgen. En annan anledning är den kristna helgen Johannes Döparens dag.

– Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid som var ägnad Johannes Döparen, men nu för tiden finns det knappt några kristna inslag i de flesta firanden över huvud taget.

De allra flesta som firar midsommar gör det i större vänskapskretsar, gärna ute på landet. Midsommarmaten är ett viktigt inslag i firandet och består av bland annat av sill, färskpotatis, dill och gräddfil. Ett annat inslag är såklart midsommarstången, som har varit högtiden trogen länge. Redan under 1600-talet förekom midsommarstången, eller "majstången" som det också kallas, i firanden runt i Sverige.