Mikaela föddes in i dressyren kan man säga. Det hade nästan varit konstigt om hon inte hade hamnat på hästryggen.

Jag har vuxit upp med två ridande föräldrar som tävlade i dressyr. Redan där hamnade jag på den banan.

Hon tävlade första gången i sjuårsåldern och red sitt första SM några år senare. Inom ponnysporten, och andra sporter också för den delen, diskuteras det en hel del om barn och unga som upplever en negativ press från sina föräldrar. Men det har inte Mikaela upplevt.

Nej, det har jag faktiskt inte. Jag tycker att jag har haft väldigt bra stöd från mina föräldrar, säger hon.

I tonåren varvades ridningen med handboll men numer är det svårt att hinna med annan träning än den på hästryggen och i stallet.

Den lilla tid som blir över, den försöker jag spendera hemma med min sambo.

Nu är hästarna business. Stallet i Sandvik mellan Gränna och Ölmstad är nybyggt och en bit bort står det nästan färdiga skelettet av ett ridhus. Mikaela hyr in sig och hästarna på anläggningen men sköter stallet i princip som om det var hennes eget, ett arrangemang som passar henne bra.

Hon äger två av tävlingshästarna tillsammans med pappa Hans och tränar och tävlar andras hästar. Det alltid är 5-6 dressyrhästar i stallet och tanken är att det ska bli upp till åtta. Hennes förra tävlingshäst står i ett grannstall och är dräktig. Förhoppningsvis föds en ny bra tävlingshäst till våren.

Hästarnas dagliga skötsel och träning innebär ett heltidsjobb. Sen tillkommer tävling, ofta tre helger i månaden under säsong, och träning av andra dressyrryttare.

Det är kul för det har blivit lite ruljans på det, säger hon.

Hon berättar att hon åtminstone skulle vilja hinna löpträna ibland men "när man kommer hem på kvällen är det väldigt lockande att bara vara inne". Det icke-hästintresserade sambon har fått lära sig att hästarna tar mycket tid.

Dressyr är en sport som man kan utöva länge, och det tänker Mikaela göra.

Det är det här jag vill hålla på med. Jag har vuxit upp med hästar, jag har vuxit upp med sporten. Det existerar inte att jag inte skulle hålla på med hästar.

Hon är en tävlingsmänniska och taggar till lite extra om förutsättningarna är dåliga. Om det blir stressigt, svåra förutsättningar på framridningen eller någonting strular. Då lägger hon i en växel till och fokuserar extra.

Det bekräftar också en av hennes tränare, dressyrryttaren Mattias Jansson, som beskriver henne som "verkligen en satsande människa", duktig på att jobba mot mål och genomföra dem.

Hon är väldigt fokuserad och väldigt ambitiös tjej. Hon kan gå hur långt som helst. Med rätt häst av rätt kvalitet så tror jag inte att det finns någon begränsning, säger han.

Hon berättar att hon har prestationskrav på sig själv, men tycker att det har blivit bättre med åren.

När man var yngre så ville man så mycket, men ju äldre jag blir desto mer nöjd är jag med min och min hästs prestation, säger hon.

Dressyr är en bedömningssport, med allt vad det innebär. Det är inte alltid solkart för en utomstående vem som presterat bäst.

Det är inte alltid man tycker samma som domarna har dömt och det är något man får acceptera när man håller på med den här sporten.

Nästa vecka är det dags för Elmia Scandinavian Horse Show där Mikaela kommer till start med flera hästar. Förhoppningen är att någon av dem når final i sin klass. Att det är hästtävlingar på Elmia igen tycker hon är jättekul.

Jönköping, som en gång har haft de här stora tävlingarna på Elmia och varit lite ”med”, det kommer att hamna på kartan igen. Det är fantastiskt!