Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskat resande stabiliserar klimatet

Coronaviruset har lett till att flygandet nästan upphört, och därmed även att dess klimatpåverkan försvunnit. Flygresor står för hela 5 % av de totala utsläppen, trots att bara i genomsnitt 3 % av jordens befolkning alls flyger under ett år. Men det har även blivit positiva sidoeffekter: eftersom efterfrågan på olja minskat så är varje fat olja från Nordsjön en förlustaffär.

Om krisen fortsätter så kan många oljekällor bli tvungna att stänga för gott – vilket är exakt vad som kan stabilisera klimatet och minska skadeverkningarna. Det kan vara skillnaden mellan liv och död för miljontals i världen.

Nu när vi sakta börjar starta om samhället efter corona kan vi låta de mest destruktiva industrierna gå under. Ett känt oljebolag ska helt upphöra med sin verksamhet, och flyget måste börja ransoneras. Vi kan börja med att skrota alla planer på utbyggnad av Arlanda, och sen börja stänga onödiga flygplatser som Bromma. I framtiden kommer kanske alternativt flyg att etablera sig, men det lär bli mycket mindre omfattande än vad det fossila har varit.

Före detta flygresenär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel