"Vi uppmanar på grund av det ökade antalet fall av frasbrand under sommaren 2018 djurägare med nötkreatur i Falköpingsområdet och mellan Falköping och Tidaholm som tidigare inte vaccinerat sina djur att kontakta oss för vidare rådgivning och eventuell vaccinering".

Så skrev Distriktsveterinärerna Falköping på Facebook under tisdagsmorgonen.

Klinikchefen Ylva ter Horst berättar varför de valde att gå ut med inlägget.

– För ungefär tre år sedan hade vi ett stort utbrott av frasbrand i Falköping, men efter det året så har det varit lugnt. Men nu har det ökat igen, säger hon och försöker ge en förklaring till varför:

– Utbrotten kan bero på olika saker, bland annat vädret. Det kan ha något att göra med torkan i somras och när så mycket regn helt plötsligt kom hände det något. Jag spekulerar bara här, det är svårt att veta.

Har det skett några dödsfall den senaste tiden?

– Ja. Innan var det många gårdar som varit drabbade men nu är det en gård i Falköpingsområdet som är extra drabbad. Jag kan inte säga på rak arm hur många som är smittande men sju mjölkraskalvar har nyligen dött. Det är dock inte bekräftat att det handlar om frasbrand men vi misstänker det, säger ter Horst och fortsätter:

– Det området som är drabbat nu var inte drabbat förra gången. Vi vill därför uppmärksamma det extra mycket.

När nötkreatur väl har blivit smittade av bakterien, vilket oftast sker efter betning på förorenad mark, dör de flesta inom ett dygn.

– Sjukdomen drabbar muskulaturen. De blir halta, blir liggande och dör. Om djuren inte får vård går det väldigt snabbt.

Är det många oroliga personer som har hört av sig till er efter Facebook-inlägget?

– Det är några som har hört av sig men det var det även innan inlägget, avslutar ter Horst.

Relaterat till artikeln