Långdistanslöparen Tony Hatefnejad, 28 år, har länge haft New York City Marathon som sitt stora drömlopp. Och den 1 november finns han, om allt vill sig väl, äntligen på startlinjen i ett av världens mest kända maratonlopp. Men vägen dit har varit trasslig. Minst sagt.

Jag har visat bra form hela säsongen egentligen. När jag sprang i Prag åkte jag på både en fraktur och en blödning i ena knät, men sprang ändå in i mål som bäste svensk. Och i Stockholm Marathon sprang jag in i väggen, men lyckades ändå sätta ett nytt pers och sprang gråtandes i mål på två timmar och 43 minuter, säger Tony Hatefnejad, som bor i Jönköping men som fortfarande representerar IFK Skövde i tävlingssammanhang.

Resultaten och formkurvan pekade rakt uppåt och Tony satte upp mål om att slå sitt personbästa från Stockholm och springa på runt två timmar och 35 minuter på New York Marathon. Men under sommaren började något kännas fel i högerfoten – en åkomma som har hållit Tony borta från löparspåren i tre månader.

Ja, i mitten av juli märkte jag att något var konstigt och foten vred liksom på sig. Jag fick röntgen ganska fort och man konstaterade att jag hade en överbelastning i högerfoten. Bland löpare är det en ganska vanlig skada, men jag hade aldrig haft problem med högerfoten tidigare. Jag var i storform och så kom skadan, det kändes väldigt tufft, säger Tony Hatefnejad och fortsätter:

Mentalt var det också ganska tufft. Min plan var att ligga på 16 till 18 mil i veckan och nu var jag nere på noll. Det är en jobbig känsla när man känner att min blir sämre för varje dag som går. Och inte nog med fotskadan, jag har legat inne på sjukhus med magbesvär och haft ett virus i kroppen som inte gav sig på sex veckor. Det här har utan tvekan varit den tuffaste tiden i min löparkarriär.

Ingen löpning på tre månader och en start i New York Marathon såg ut som ett omöjligt mål. Men då hittade Tony Hatefnejad en lösning – i Linköping. En lösning som kan ha räddat slutet av säsongen och Tonys medverkan i världens största maratonlopp.

Jag fick, via sociala medier, nys om ett ställe i Linköping som heter Health Care, där de har ett speciellt löpband. När jag sprang på det vägde jag bara 13 kilo, och i vanliga fall väger jag strax över 60. Så jag har kunnat hålla igång genom att springa på det löpbandet, även om det så klart inte är exakt samma sak som att löpa utomhus.

Första gången jag sprang på bandet blev jag faktiskt rörd. Det var så skönt att kunna springa, ska jag beskriva känslan så var det som att se den första vårsolen.

Efter att ha spenderat flera dagar i veckan i Linköping under de senaste månaderna har Tony Hatefnejad nu fått okej från läkarna att öka belastningen på foten. Och han har tagit de första stegen mot att försöka hinna i form rekordsnabbt till New York Marathon.

Det här är en dröm jag haft länge, det ska bli häftigt att åka dit och känna på atmosfären. Men ska jag vara realistisk kommer loppet att bli en rejäl uppförsbacke för mig. Innerst inne vill jag fortfarande sätta nytt pers, men jag vet att det är långt borta. Nu hoppas jag att jag är med på startlinjen och att jag fullföljer loppet. Jag har haft oddsen emot mig. Fixar jag att ta mig igenom det här är det nog många som kan genomföra ett maraton, säger Tony Hatefnejad.