Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motion om Spira mer valfläsk än nyhet

Artikel 1 av 2
#jkpgåsikt: Spiramusikalerna
Visa alla artiklar

Färre svindyra musikaler, ett bredare utbud av kultur och större möjligheter för fria aktörer att ha föreställningar på Spira.

Förslagen kommer från en motion från Socialdemokraterna, som regionfullmäktige på tisdagen beslutade att föra till regionstyrelsen för utredning. Budskapet är som gjort för att upprepa vid valstugor, under dörrknackningar och andra möten med potentiella väljare. Att det mesta av innehållet redan ryms inom uppdragsbeskrivningen för Smot, Smålands musik och teater, verkar inte bekymra partiet.

I sak innehåller motionen flera vettiga åsikter. Det gäller möjligheten för fria kulturarbetare att få plats i finsalongerna, och det gäller inte minst musikalerna. Socialdemokraterna vill begränsa musikaler om de tränger undan annan verksamhet. Inget fel i det, men innan politikerna detaljstyr kulturutbudet behöver de säkerställa att Smot har koll på sin ekonomi. För naturligtvis är det orimligt att en viss typ av föreställning — i det här fallet musikaler — får kosta så mycket att verksamheten på Spira går back nio miljoner. Det är nio miljoner av skattebetalarnas pengar som slarvades bort.

Så ser facit för 2017 ut, vilket JP tidigare har berättat om. Under livedebatten #jkpgåsikt i februari ventilerades många åsikter, bland annat vilken form av kultur som Smot ska bedriva i kulturhuset Spira. Fördelarna med musikaler är att de är populära och lockar publik som inte brukar besöka smalare föreställningar. Men fullsatta lokaler hjälper knappast när kostnaden för uppsättningen överstiger möjligheten att sälja tillräckligt många biljetter för att verksamheten totalt sett ska hamna på plus minus noll. Spira är inte tillräckligt stort för det.

Regionrådet Malin Olsson (M), ordförande i ana-nämnden där Smots verksamhet ingår, beskriver delar av motionen som att slå in en öppen dörr. "De två första punkterna är tydligt med i den kulturplan som finns och som vi har tagit fram" säger hon i en JP-artikel (21/5). Den enda nyhet regionrådet ser i motionen gäller förslaget om att årligen bilda en — och håll tungan rätt i mun nu — länsungdomsorkester alternativt ungdomssymfonietta och ungdomsteater.

Någon som tror att Socialdemokraternas dörrknackare kommer att strössla med de glosorna?