Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorsport för tillväxt

Motorsporten i Jönköpings kommun har enorm potential att utvecklas med rätt förutsättningar. Motoralliansen har på kort tid lyckats samla ihop flera tusen namnunderskrifter.

Det visar vilket stort engagemang motorsporten har i Jönköpings kommun. Enbart motoralliansen, med sina nio medlemsföreningar, har sammanlagt ca 2000 medlemmar. Vid större sammankomster som t.ex. Custom Motor Show kom ca 85 000 besökare. Bil & MC- träffar i Huskvarna Folkets Park samlade nästan 50 000 besökare årligen. Vad kan vår kommun göra för att skapa rätt förutsättningar för motorsporten?

Vi politiker måste ta ett helhetsgrepp avseende motorsportens utveckling. Trygghet och säkerhet, miljö och buller är exempel på faktorer som vi måste ta hänsyn till. Vi vill få slut på buskörande på̊ våra parkeringar nattetid. Vi vill inte heller att ungdomar testar sina bilar och teknik i cirkulationsplatser och på̊ allmänna vägar. För oss moderater är trygghet och säkerhet högt prioriterade frågor. Vi ser därför hellre att motorsporten utövas på laglig asfalt, inom buller skyddade områden och under ordnade former. Det ska finnas funktionärer som kan ingripa om något oförutsett skulle inträffa.

Motorföreningarna i kommunen främjar miljöarbetet. Ett påstående som några säkert ifrågasätter. Faktum är att de professionella förarna kör på̊ miljöbränsle. Proffsen samarbetar med motorutvecklare och inom några år är det elfordon som dominerar inom motorsporten. Ny teknik som t ex bränsleceller och vätgas kommer att vara normen. Från avgasröret kommer ingenting annat än vattenånga.

Jönköping med flera motorföreningar, har flera duktiga förare som tävlar både nationellt och internationellt på̊ höga nivåer. Här finns betydande möjligheter att i framtiden få större motorevenemang till Jönköping och därmed stärka besöksnäringen. Det är dags att sätta Jönköping på̊ kartan även inom motorsporten.

Att främja motorsporten har även utvecklingsfördelar som att kunna locka fler teknikföretag till vår kommun. En annan fördel är att knyta kunskapen och intresset till Jönköping University och deras teknikavancerade solbilsprojekt, JU Solar Team, där studenterna själva driver och utvecklar solcellsbilar i samarbete med näringslivet.

De ideella föreningar, t ex Motoralliansen, som finns i kommunen behöver få rätt förutsättningar för att utvecklas. Nu tar vi moderater över stafettpinnen och hitta en samlad, trygg och långsiktig plats för de nio olika sporter som finns representerade inom Motoralliansen.

Det är en strategisk viktig fråga som rör trygghet, miljö och buller. Att lösa frågetecknen kring Motoralliansens problem kommer bli en vinst för hela Jönköping.

Josef Zetterberg (M)

Peter Jutterström (M)

Kent Ly( M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel