Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP har bestämt sig: Vi vill samarbeta med S+V+ L+ C

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Miljöpartiet har bestämt sig för att tacka nej till ett samarbete med alliansen. Istället vill MP samarbeta med S, V, L och C. – Vi har goda förutsättningar för att kunna styra tillsammans, säger språkröret Mats Weidman.

Miljöpartiet var inbjuden till ett möte med alliansen där ett eventuellt gemensamt styre skulle diskuteras. De fyra allianspartierna skulle med hjälp av Miljöpartiet få en majoritet med 43 mandat. Men idag ar Miljöpartiet beslutat sig för att tacka nej till alliansens inbjudan.

– Vi har en grupp med elva medlemmar, som har fått förtroende att driva processen mot en förhandling. Igår kväll träffades vi och gick igenom alla partiers valmanifest för att se vilka partier vi har mest gemensamt med. Idag beslutade vi att tacka nej till alliansens inbjudan och nu har de fått det beskedet, säger Mats Weidman.

Skälet för MP att tacka nej till mötet är att MP står för långt ifrån M och KD i flera viktiga frågor. Mats Weidman säger att ett ytterligare skäl för att tacka nej till alliansen är att oroligheterna inom Moderaterna kanske fortsätter. Det kan kanske leda till fler avhopp och då tappar man majoriten.

Istället vill Miljöpartiet samtala med S, V, L och C där de fem partierna också skulle kunna uppnå en majoritet på 43 mandat.

Kan ni samarbeta med alla?

– Det finns goda förutsättningar för det. Vi har bra erfarenhet av dem, säger Mats Weidman,

Vad har ni gemensamt med S, V, L och C?

– Vi har mycket gemensamt när det gäller sociala frågor, skolfrågor och äldrevård, miljö- och klimatfrågor. Och vi skulle kunna driva satsningen på en bättre kollektivtrafik i Jönköping på ett bra sätt, säger Mats Weidman.

Miljöpartiet har under den här mandatperioden samarbetat i opposition med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Kruxet med den samarbetskoalition de nu föreslår är om Centerpartiet och Liberalerna vill samarbeta med Vänsterpartiet.

Vad tror du?

– Ja, den risken finns. Men vi vill att Centerpartiet och Liberalerna prövar det här och motiverar varför de i så fall säger nej.

Vad händer om C och L säger nej till det här samarbetet som ni föreslår?

– Det får vi pröva då. Det här är vårt första alternativ men vi har ännu inget möte bestämt. Nu får S,V, L och C suga på det den här karamellen och så får vi se, säger Mats Weidman.

Vad säger då Centerpartiets och Liberalernas förhandlare om inviten från Miljöpartiet?

Centerpartiet har ännu inte hunnit utse förhandlare. Men Anders Samuelsson (C), gruppledare, är ytterst sparsam i sitt svar om Miljöpartiets invit.

– Det vill jag inte kommentera i det här läget, säger han.

Men vore det möjligt för er att ingå ett samarbete med Vänsterpartiet?

– Det har aldrig varit en naturligt samarbetspartner, i övrigt vill jag inte kommentera det ytterligare. Vår interna process har knappt kommit igång. Men vi har varit tydliga med att vi inte kan tänka oss direkt eller indirekt stöd av SD, i övrigt vill vi inte låsa oss nu. Om alla partier låser sig redan nu finns det snart inga möjligheter kvar, säger Anders Samuelsson.

Inger Gustafsson, förhandlare för Liberalerna, berättar att hon har fått ett samtal från Miljöpartiet.

– Jag har fått frågan från Miljöpartiet. I övrigt vill jag inte svara mer själv utan jag ska ta upp detta med min grupp, säger hon.

Men är Vänsterpartiet en möjlig samarbetspartner?

– Om jag citerar min partiledare är det inte möjligt.

Men kan det vara skillnad på riksdags- och kommunpolitik?

– Då säger jag som så, att i dagsläget är partiledarens svar mitt svar.