Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Medan gruvbranschen ställer om stretar SD emot

REPLIK. Eric Palmqvist (SD) blickar nostalgiskt tillbaka på Sveriges långa historia av att bryta nya metaller ur jordskorpan. Han gör misstaget att tro att gårdagens lösningar är svaret på framtidens utmaningar och missar den enkla matematiken att vi har en planet men konsumerar som om vi hade fyra. Sveriges framtid är inom förnybar energi, grön teknologi och cirkulär ekonomi. Det är märkligt att SD inte slåss för alla jobb utan bara för vissa typer av arbetstillfällen. 

En industri beroende av ändliga resurser kan aldrig vara en fullt ut hållbar industri. För att möta framtiden måste återvinningen av mineraler och metaller öka kraftigt, lösningar som ska stöttas med regleringar och positiva incitament. Det är inte bara det mest hållbara, utan även något som skulle gynna svenska företag - och därmed skapa arbetstillfällen, tjänster och produkter som samhället verkligen kommer att efterfråga i framtiden. Faktum är att den svenska mineralbranschen på eget initiativ precis lanserat ett system för att spåra klimatutsläpp och andelen återvunnet i stål och koppar. Uppenbarligen har branschen betydligt mer insikt i dessa frågor än vad Sverigedemokraterna har.

Svensk produktion av exempelvis batterier bygger redan på en viss andel återvunna material. Det går att jämföra med kinesiska konkurrenter som i det fallet inte alls kommit lika långt. Ökade krav på återvinning, vilket redan är på gång på EU-nivå, skulle alltså öka svenska företags konkurrenskraft. När vi ökar återvinning och återanvändning så minskar vi också behovet av nya metaller, vilket kommer minska den negativa miljöpåverkan, minska konflikterna med lokalbefolkning och samer och även vara det bästa för klimatet. 

I nuläget importerar Sverige och EU mineraler som är kritiska för den gröna omställningen. Vi kan därför inte utesluta nya gruvverksamheter. Men då krävs ett bättre miljöskydd och respekt för mänskliga rättigheter. I Sveriges förflutna finns förorenat vatten, samer som har blivit undanträngda och så sent som år 2000 ett jättelikt dammbrott i Aitik. 

Vi måste också ställa ökade krav på att den gruvbrytning som sker i Sverige tar sitt ekonomiska och sociala ansvar. Blaiken, Svärtträsk Tapuli och Dannemora är alla platser där bolag gått i konkurs och skattebetalarna fått stå för största delen av notan för efterbehandling och sanering. Mineralavgiften, som kommer skattebetalarna till del, motsvarar bara 0,02 procent av den vinst gruvbolagen gör. Den samlade skattenivån för gruvbolagen ligger väsentligt lägre i Sverige än i andra länder enligt en analys av myndigheten Tillväxtanalys

Eric Palmqvist kallar oss gröna för “industrifientliga”. Dagens industri har tvärtom kallat oss gröna industrivänner. I verkligheten är det han och Sverigedemokraterna som är fientliga mot den gröna omställningen och därmed framtiden för den svenska industrin. Ska vi fortsätta skapa nya jobb i den nya gröna industrin måste vi hålla Sverigedemokraterna långt borta från makten. 

Pär Holmgren (MP)

EU-parlamentariker

Amanda Palmstierna (MP)

Riksdagsledamot och mineralpolitisk talesperson

LÄS MER: SD: Regeringen struntar i gruvnäringen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel