Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mullsjö har lägre arbetslöshet än länet i stort

Genom en uppsökande verksamhet har Mullsjö kommun tillsammans med Arbetsförmedlingen och näringslivet lyckats sänka arbetslösheten i kommunen med 30 procent. Samtidigt har företagen fått hjälp med sin kompetenshöjning.

På ett frukostmöte förra vintern blev kommunen uppmärksammad på att det var arbetskraftsbrist hos företagen i Mullsjö. Då föddes idén om göra riktade insatser.

– Vi har jobbat aktivt, vi har sökt upp alla som är arbetslösa, ungdomar, funktionsnedsatta, ensamkommande och flyktingar. Parallellt har vi sökt upp företag och tittat på vad det är de behöver, säger Lennie Johansson, kommundirektör i Mullsjö.

För att kunna genomföra satsningen behövde man en person som bara jobbade med att söka upp människor och söka upp arbeten för att sedan sy ihop det hela. Därför sökte man pengar från Delegationen för unga och nyanlända till arbete, Dua.

– Det var den ena biten. Den andra var att det som inte funkade på arbetsplatsen med våra nyanlända var att den svenska de hade lärt sig inte räckte för att klara ett jobb. De behövde lära sig yrkessvenska för att kunna läsa säkerhetsbestämmelser och liknande, säger Lennie Johansson.

Lägre siffror

Som exempel tar han ordet ”skruvdragare”, som inte direkt är något som man lär sig på SFI. Därför startade man kurser för att lära ut den yrkessvenska som behövdes. Det planeras en liknande kurs med inriktning mot vården.

Enligt det pressmeddelande som skickats ut, ska fler än dubbelt så många nyanlända ha fått arbete jämfört med innan man utökade satsningen under 2018. Projektet är ett samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och näringslivet. Totalt ska arbetslösheten i Mullsjö ha minskat med 30 procent, från 5 till 3,5 procent. I länet ligger arbetslösheten på 5,9 procent och i hela landet ligger siffran på 6,9 procent.

– Enkelt uttryckt så är det uppsökande verksamhet med en koordinator, säger Lennie Johansson och fortsätter:

– Vi tror att det är just det här som har lett fram till att vi har minskat arbetslösheten. Vi kommer fortsätta att jobba så här med målsättningen att komma ännu lägre om det går.

Slipper betala tillbaka

De företag som man främst har jobbat med nu är Nimex och RPC och enligt Lennie Johansson har deras respons varit positiv. När man nu fortsätter arbetet så kommer även kommunen att ta in personal på det här sättet för att få in arbetskraft inom vården.

Även responsen från de nyanlända har varit positiv.

– De har fått jobb, de har fått en försörjning. På sikt skapar det förutsättningar för att de ska kunna göra det de vill om de inte vill vara där de är nu. De är inne på arbetsmarknaden och i det svenska systemet, och de har fått vänner. Så de tycker att det är jättepositivt, de vill ju arbeta, säger Lennie Johansson.

Själv känner han sig nöjd med resultatet.

– Det var vår idé, så vi är lyckliga för att den funkar. Vi har ju sökt pengar och har fått en miljon under två år, det borgar för att vi slipper betala tillbaka pengarna. Det är ju skönt, säger han och skrattar lite.

– Nej, men det är alltid skönt när man ser resultat, avslutar Lennie Johansson.