Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikern på Spira är avskedad

 
Avskedad musiker på Spira
Visa alla artiklar

En incident inträffade under förra onsdagen, som involverade verksamhetschef Per-Ola Nilsson och en musiker i orkestern. Det ledde till att musikern blev avskedad. – Region Jönköping överlämnade handlingarna om avsked under pågående förhandlingar, säger Anders Filén, förhandlingsansvarig på fackförbundet Symf.

Förhandlingarna mellan Symf och Region Jönköping har precis avslutats på Spira. Enligt Anders Filén var inte förväntningarna särskilt stora. Men det blev en oväntad vändning då bland annat HR-chef Joakim Silva lämnade över handlingarna som betyder att musikern har blivit avskedad.

– Motparten beskrev konflikten och vad som hade hänt och sade att det fanns vittnen. När vi tryckte på och frågade vilka vittnena var fick vi veta att det var P–O Nilsson, Gabriella Bergman, konstnärlig chef musik och en HR–konsult, säger Anders Filén.

Fackförbundet Symf yrkade under förhandlingarna på att beskedet om avsked skulle ogiltigförklaras och de yrkade också på skadestånd.

–Vi gör gällande att vår medlem är en facklig förtroendeman och att medlemmen pratade om att det behövdes bättre kommunikation med chefen P–O Nilsson. Vi kan bara finna att medlemmen har utnyttjat sin ställning som fackligt ansluten. Region Jönköping har känt till att det har funnits aggression, hot och härskartekniker på Spira utan att göra något åt det. Då har man som arbetsgivare inte rätt att göra på samma sätt, säger Anders Filén, som redan i dag ska påkalla en central förhandling.

Vad händer nu?

– Vi begär centrala förhandlingar. Men vi har fortfarande en förhoppning om att Region Jönköping ska inse att de inte har någon saklig grund till att säga upp vår medlem.

Hur tas dagens besked emot bland musikerna på Spira, tror du?

– Det här är förödande för verksamheten. Hur arbetsgivaren kunde få till en sådan beskrivning av händelsen att medlemmen har fått besked om avsked. Vi har ett stort antal vittnet och jag kan bara säga att Region Jönköping far med osanning. Nu kommer människor på Spira att må ännu sämre och bli rädda. Det kommer inte att göra att verksamheten blomstrar, säger Anders Filén.

HR–chefen Joakim Silva har en annan syn på varför musikern har avskedats.

– Vår hållning som arbetsgivare har alltid varit nolltolerans mot all form av våld. När en musiker har brukat våld mot sin närmaste chef är den enda utvägen att han blir avskedad.

Vilken form av våld handlar det om enligt dig?

– Det kommenterar jag inte.

Vad händer nu?

– Facket och vi var ju oeniga och jag vet inte om de kommer att gå vidare och överklaga. Vi anser i vilket fall att musikern har gjort sin sista arbetsdag hos oss, säger Joakim Silva.

Malin Olsson (M), regionråd och ordförande i ANA-nämnden har tidigare sagt att fallet är rent arbetsrättsligt och inte politisk. Hon är dock nöjd över utfallet.

— Jag är nöjd med att arbetsledningen är tydlig och står fast vid värdegrunden att kränkningar och våld inte kan accepteras. Jag tror att denna tydlighet från arbetsgivaren inger trygghet, att man agerar och att man har nolltolerans om våld, säger hon.

— När det gäller arbetsmiljön i stort så arbetar verksamheten med detta inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

LÄS MER: On the town är en charmerande hyllning till livsglädjen

Se exklusiva klipp från föreställningen här