Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muslimska församlingar bjuder på Eid–fika på Hovrättstorget

På fredag bryts fastemånaden ramadan och då börjar festen! På lördag bjuder Jönköpings muslimska råd på eid–fika på Hovrättstorget. – När vi berättar vad vi gör blir det mindre konstig och så vill vi dela glädjen med andra, säger Salmir Nasic.

Han är sekreterare i Muslimska rådet och en av dem som bullar upp med kaffe, te och baklava vid fontänen på Hovrättstorget mellan klockan två och fyra på lördag eftermiddag. Baklavan, söta småkakor som är fyllda med nötter, bakar församlingsmedlemmarna själva. Förra året bjöd de mer spontant på eid–fika och då kom det ett femtio–tal besökare till torget. I år är det mer organiserat.

Varför gör ni det här?

– Det blev väldigt lyckat förra året och många kom fram och ville prata. Vi kunde dela vår glädje med andra. Och när vi berättar vad vi gör blir det mindre konstigt, säger Salmir Nasic.

Medlemmarna i de olika muslimska föreningarna har pratat ihop sig inför eid–fikan. De kommer från Turkiet, Mellanöstern och Balkan.

– Det blir roligare och mer varierat så, säger Salmir Nasic.

För honom är de tre dagarna under Eid al–fitr lika stort som julhelgerna är för andra. Många svenska muslimer tar ledig från jobbet men i år det så tursamt att första dagen är på en fredag. Då tar Salmir Nasic ledigt halva dagen från jobbet.

– Första dagen är störst, ungefär som julafton, och då firar vi tillsammans med familjen och släktingar. Barnen får presenter och det är mycket god mat och sötsaker, det varierar lite varifrån man kommer. Men burek, filodegspaj som ofta är fylld med köttfärs, ska vi ha, säger Samir Nasic.

Vad betyder Eid al– fitr för dig?

– Det betyder mycket och det är mycket känslor inblandade. Festen markerar ju också att det är slut på fastemånaden och att man har fullföljt sitt uppdrag. Nu kan familj och släktingar samlas, det är härligt.

Samir Nasic har fastat från soluppgång till solnedgång under maj månad vilket kan vara en pärs eftersom nätterna är ljusa och långa. Samir har tidigare bott i Kiruna men då hade han den stora turen att fastemånaden inföll under december månad.

Det har ju varit så varmt i maj. Har du inte ens druckit vatten?

– Nej, det avstår man ifrån. Man ska inte äta eller röka heller. Men fastan handlar inte bara om mat utan är också en slags rening från negativa tankar tankar. Man ska träna behärskning, att tänka positivt och att tänka på andra. Vi skickar också bidrag till människor som behöver hjälp.

Så på fredag, när fastan är över, är det då fritt fram att släppa fram sitt gamla jag?

– Nej, ha, ha, ha, man har fastan som en kurs och det man har lärt sig och kommit underfund med ska man ta med sig. Man glufsar inte i sig mat och man bevara tänket. Helst året ut...En rent praktisk grej som jag har tänkt på är hur många gånger jag fikar under en dag, säger Samir Nasic.

I Huskvarna saluhall märks det att den stora högtiden närmar sig. Samtidigt är det studentfirande vilket gör att trycket blir extra stort. Det kommer nya leveranser med nybakad baklava från Göteborg till butiken i Rosen varje morgon under helgen och det finns berg med söta småkakor. Massor av godis i snygga förpackningar ligger i stora korgar. Kunderna stressar runt och känslan är som i svenska matbutiker dagarna innan jul.

Under de senaste två, tre åren har Samir Nasic märkt att utbudet ökar inför den stora muslimska helgen också i de stora svenska livsmedelsbutikerna. För den svenska handeln är ramadan och Eid–al–fitr betydelsefulla högtider. Enligt Svensk handel handlar svenska muslimer mat och bakverk för över en miljard kronor.