På lördagen den 11 november kommer Hok att fyllas av läskiga dräkter och skoj, när den årliga spökvandringen äger rum. Enligt arrangörerna är den uppskattad av många barn i Vaggeryds kommun. Som mest har det varit 180 besökare.

Rundan går från Folkets hus ner mot dammen och tillbaka i en runda. Det är tillräckligt mörkt, men kan också vara lite kallt och i fjol snöade det, berättar Jessica Lekström som ansvarar för arrangemanget.

Vandringen riktar sig till de något yngre barnen. De kommer med sina föräldrar, eller far- och morföräldrar med sig – tryggt när det hoppar fram något mörkt vid en tipsfråga. Efteråt blir det priser och fika i Folkets hus.

Jessica berättar att ”Spöktipsis”, som barnen kallar det, började med att hennes egna barn ville ha en Halloweenfest. Nu är det de och deras klasskamrater – ett 15-tal barn i åldern 10–15 år – som står för spökandet.

Jag ska vara clownen från filmen ”Det”, berättar Emil, Jessicas son.

Mycket talar för att årets Spöktipsis blir det sista. Jessica tycker att det tar för mycket energi.

Sponsorer måste hittas, vilket i och för sig brukar vara ganska lätt eftersom det är många som känner till spökvandringen. Pengarna går till priser för lotteriet och tipset och så ska det köpas in ljus, smink, kläder och dekorationer.

Det var egentligen inte meningen att det skulle bli något ens det här året. Men så var det en liten kille, som redan i våras berättade att han planerade att klä ut sig till Batman…

Rollspelsföreningen Yin Yangs spökvandring gick på fredagen före allhelgonadagen, men på Sjöbo och med skräckfilmstema. Ett 50-tal ungdomar kördes i skytteltrafik mellan ungdomsgården och Sjöbogården.

En del sa att de inte tyckte att det var så farligt, men jag vet att många var rädda för Nicke med motorsågen. Ingen blev dock skadad, mer än att någon ramlade och smutsade ner sig, berättar Anette Olsson vid UC/UG.

Hon berättar att många av besökarna ville ha det som i fjol, när det efteråt var samling och korvgrillning med ”spökena”. Kanske blir det uppfyllt nästa år.

Då finns det förhoppningar om att kunna hitta en gammal industrilokal och ha en hinderbana med zombietema, berättar Anette.