Nadia Tehran är sedan tidigare nominerad till Nordic Music Prize. På fredagen vann hon pris som årets kompositör för sitt hyllade album Dozakh: All Lovers Hell på Manifestgalan i Stockholm. Juryns motivering lyder:

En kompositör som låter skapandet ta tid, orädd för att gräva djupt i sig själv på jakt efter låtarna som faktiskt når ut. Hennes modiga och säregna musik placerar sig inte i genrer och strävar inte efter att vara till lags utan efter att drabba lyssnaren med en kraft som hen inte kan värja sig för.

– Det känns jättebra. Jag känner mig väldigt ärad och tacksam att få ett erkännande att man gjort något som betyder nåt, säger Nadia Tehran.

Nadia bor i dag i Köpenhamn men är uppvuxen i Jönköping, och har bland annat spelat på Roskildefestivalen, då med Jönköpingsbandet Compadre. När gruppen gick skilda vägar bildades duon Franskild som också var nominerade till fredagens gala, men i kategorin årets nykomling.

Manifestgalan har sedan 2003 hyllat oberoende artister och skivbolag, något som gör det extra roligt att bli uppmärksammad, tycker Nadia.

– Det är otroligt smickrande att få just kompositörspriset. Jag har jobbat väldigt hårt med det här albumet i över tio år. Den första låten på skivan skrev jag när jag var 13 år. Jag har jobbat dubbla skift och slitit och ändå vågat tro på att skivan är värd det. Då känns det jätteroligt att få bekräftelse på det, säger hon.

Relaterat till artikeln