Tiina Lindberg bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Norrahammar. Och det var här som allting kring dansen började.

Sedan dess har rytmen, närvaron och den känsla som dansen delar med sig av varit en ständigt närvarande vän.

Sedan dess har det alltid varit dans, på ett eller annat sätt. Vägen har inte alltid varit spikrak, den har varit krokig och brokig, men den har alltid kretsat kring dansen, säger Tiina.

Sedan 2015 både driver hon och är danslärare på dansstudion VIVA dans som håller danskurser i både Stockholm och Jönköping. Kurserna riktar sig till både barn och vuxna och verksamheten växer snabbt.

Vi har hållit en låg profil med dansskolan, men den har vuxit mer och mer. I nuläget har vi runt 200 elever i alla åldrar fördelat på kurserna i Stockholm och Jönköping, säger Tiina.

Alla kurser på Viva bygger på normkritisk pedagogik. Tiina säger att det kanske inte märks vid en första anblick, ”det är ju som vilken danskurs som helst”, men i praktiken innebär det att alla som undervisar i de olika kurserna är väl medvetna om hur man undervisar, vilka ord som man bör använda och vilken musik som ska spelas.

Och ett av nyckelorden i sammanhanget är trygghet.

Tiina skrattar och säger att dansen går lite under ett ”Pippi Långstrump-perspektiv”, att man lika gärna kan dansa baklänges som på händerna eller fötterna om man tycker att det känns rätt just då.

Alla ska känna sig inkluderade och känna sig trygga i sin roll som dansare oavsett ålder eller kön eller vad man har för förutsättningar. Vad förmedlar en låttext? Hur ser en typisk dansare ut? Hur går man maskulint? Detta är frågor om normer som vi vill vända på. Dansen ska föra med sig en tanke om hur det känns, inte hur det ser ut, säger Tiina.

Vi driver en verksamhet som vilar på starka värderingar om allas lika värde och tron att konst och kultur är livsviktigt för människor.

Från 2003 drev Tiina Lindberg MTA Studio i Jönköping, men 2011 var det slutdansat för föreningen. Studion började i Norrahammar, men spred sig i Vätterbygden i takt med att intresset för dans ökade.

Men efter åtta år tog eran slut.

Jag drev verksamheten på distans från Stockholm och kände helt enkelt att det inte gick att fortsätta på det sättet. Enda lösningen var att lägga ner även om det kändes jättetråkigt, säger Tiina.

Istället satsade Tiina på sitt heltidsjobb som danspedagog i Stockholm, men även på att hela tiden försöka utveckla sitt eget danskunnande.

Och sakta men säkert började tankarna om en egen dansstudio ta fart.

Vi startade VIVA 2015 i Jönköping och ett halvår senare även i Stockholm och sedan dess har det rullat på, säger Tiina som till en början var aningen osäker på om hon vågade säga upp sig från en heltidstjänst som danspedagog och kasta sig in i rollen som egenföretagare.

Visst var de tufft till en början, men nu ångrar jag ingenting. Drömmen är att en gång kunna försörja sig på heltid med detta, så vi får se vad händer. Dessutom vill jag gärna arbeta mer med dansproduktioner eller kanske scenkonst, men vi får se hur det blir.

I nuläget är det dansskolorna som gäller och Tiina längtar efter att vårterminerna snart ska slå upp sina dörrar både i Jönköping och i Stockholm.

Jag verkligen längtar dit, jag längtar efter mina elever, säger Tiina och berättar att hon har nioåriga elever som startade sina danskarriärer redan som fyraåringar.

I fem år har vi dansat och haft kul tillsammans och de är ännu så unga. Det är underbart. Dansen är verkligen något som passar alla i alla åldrar.

Intervjun avslutas som den inleddes – är dansen så viktig att den kan lösa allt?

Tiina nickar.

Jag tror att dansen kom före musiken och innebär ett gemensamt språk för alla människor. Rasism, utanförskap, fiendskap... på sådana problem finns inga enkla, snabba lösningar, men dansen ger utlopp för så mycket känslor, skänker så mycket trygghet, så ja. Dansen är livets egen filosofi.

Dansen gör oss mänskliga.