När Erik Bergman i Jönköping nyligen bjöd in till kusinträff så var Carina Kronström, född Bergman, en i gruppen. Bland många minnen kusinerna kunde delge varandra berättade Carina om den oförglömliga dag den 24 april 1958 när hon fick träffa sin store idol Tommy Steele.

I mitt flickrum hade jag väggarna tapetserade med bilder av Tommy Steele och jag hade alla hans plattor. 1958 var han på turné i Sverige och skulle också komma till Idrottshuset i Jönköping, berättar hon.

Carinas mamma ville överraska henne och ringde till Jönköpings-Posten och frågade om de möjligen kunde ordna en biljett till hennes dotter. Tidningen inbjöd då överraskande Carina att vara med vid presskonferensen på Hotell Savoy.

Det är inte sant! tänkte jag. Men jodå, jag blev hämtad i en liten Karman Ghia där det på vindrutan stod ”Press” Utanför hotellet hade det samlats horder av flickor. Hela hotellet var belägrat. Alla ville få en skymt av idolen och skrek ”Tommy, Tommy, Tommy!”. Jag och en annan flicka fick följa med in på hotellrummet. Jag var väldigt nervös och stod där alldeles röd i ansiktet. ”Hallo! sa Tommy Steele och la handen på min axel.

På konserten på Idrottshuset fick Carina sitta bland journalisterna på pressplats längst fram.

Det var ett väldigt väsen. Flickorna grät och skrek. Efteråt bjöds jag in till efterfest och jag höll på att hoppa ur skorna av lycka, men pappa sa blankt nej när jag frågade om lov. Det var urtråkigt, men efteråt kan jag förstå pappa. Jag var ju bara 15 år.

I dag är ordet idol ett begrepp som det har gått inflation i. Så var det inte på 1950-talet. Då fanns det framför allt två idoler - Elvis Presley och Tommy Steele. De var rivaler. Antingen älskade man Tommy eller Elvis.

Att även idolkulten betraktades på ett helt annat sätt för 60 år sedan står också klart. Jönköpings-Postens reportrar var djupt indignerade över vad de fick uppleva på Idrottshuset i Jönköping denna aprildag 1958.

”När Tommy Steele skakade sin blonda kalufs så vrålade flickorna. En flicka skakade av gråt, snörvlade skrek, hickade, ”skrev signaturen Windy. ”Det var beklämmande” tillägger hon och förfasar sig över att ”sunda svenska flickor kan bära sig åt på det viset”.

Dåvarande borgmästare Nils Rappe och polismästare Sven Mannergren var också på plats i Idrottshuset . ”Inga kommentarer” svarade de dystert när JP:s reporter frågade vad de tyckte om tillställningen.

Signaturen Dell i JP ansåg att flickornas vrål på Idrottshuset i Jönköping denna kväll skulle överträffat till och med de värsta flyglarm. Samtidigt konstaterade han förvånat att ”Tommy Steele ju såg ut precis som vilken kille som helst, frånsett förstås hans sprattlande på scenen, hans sminkade ansikte och de utmanande benrörelserna.”

Carina tillhörde inte de vrålande flickor som beskrivs i reportagen. Hon var bara så lycklig att få vara med denna musikhistoriska kväll i Jönköping.

Hon är född i Västerås och bodde i Jönköping från tio till tjugofem års ålder.

Jag gick i Sanna skola i Vättersnäs, hade Valfrid Palm som älskad lärare och gick sedan på Rosenlundsskolan. Till Vättersnäs återkom jag ett par år senare, då som frisörelev hos Britta Onemar som hade salong på Huskvarnavägen 100.

Senare arbetade hon en tid på Chic damsalong, därefter på nyöppnade Salong Fair Lady vid Hoppets torg. Ägaren hade också salong på lyxfartygen Gripsholm och Kungsholm och Carina fick arbeta som frisör både på Medelhavskryssningar och på resor till New York och Västindien.

Efter ett kort äktenskap i unga år träffade Carina Kronström på Stora hotellet i Jönköping sin andre make som var pilot. Han gick bort 1990 och hon är nu gift med sin tredje make, även han pilot. De bor i Falun där Carina har arbetat bland annat inom olika värdinneyrken.

Tillbaka i Jönköping på kusinträff konstaterar Carina Kronström att detta i dag är en helt ny stad, en stad som hon gärna skulle bosätta sig i igen.

Nu är det restauranger överallt. På min tid kunde man på sin höjd köpa en glass, säger hon med ett skratt.

Beträffande Tommy Steele så såg Carina för övrigt honom en gång till. Vid ett besök hos dottern som 1989 var au pair i London, såg de musicalen ”Singing in the rain” där Tommy Steele hade Gene Kellys paradroll.

Han såg likadan ut och rösten var också densamma. Den kvällen väcktes många trevliga minnen till liv.