Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nässjösimmaren del av rekordliten VM-trupp: ”Försvinner för många”

Med drygt ett år kvar till OS skickar Sverige sin minsta trupp hittills till ett sim-VM. Förbundskaptenen Ulrika Sandmark är orolig över återväxten. – Vi behöver hitta ett system för att få juniorerna att ta steget upp. Det försvinner för många, säger hon.

Bara sju blågula simmare finns med i den trupp som på torsdagen anlände till sydkoreanska Gwangju där VM börjar på söndag.

Så få simmare har Sverige aldrig tidigare skickat till ett VM i långbana.

Och bara drygt ett år återstår till OS i Tokyo.

Bakom exceptionella superstjärnan Sarah Sjöström är det mer eller mindre tomt. Sjöström tog tre guld och ett silver på VM 2017 i Budapest, vilket också var hela medaljskörden i det som skulle bli Sveriges näst bästa VM genom tiderna.

Då fanns tio simmare med i den svenska truppen, i fjol på EM i Glasgow 19 stycken och så sent som på VM 2011 hela 20 simmare.

– Jag hade hoppats att vi skulle vara runt tio stycken. Men just där är jag inte orolig. Vi hade sju simmare i Universiaden och Robin Hanson på JEM. Vi har Victor (Johansson), Björn Seeliger, Gustaf (Dahlman) och Johannes (Skagius) som skulle kunna ha varit med. Då är vi i stort sett på samma antal som i OS (2016) då vi var elva, säger Sandmark som både är sportchef och förbundskapten.

"Kan lyfta"

Då är hon mer orolig för att fler unga simmare inte tar det sista steget. Hanna Eriksson, 20-åringen från Nässjö, är den enda VM-debutanten i truppen.

– Där behöver vi gå in och titta på hur vi kan jobba på ett annat sätt och vi har lite idéer. Jag, Johan Wallberg (chefstränare på Nationellt Elitcentra, NEC), Carl Jenner (tränare på NEC) och Jennie Gustafsson (talangutvecklingsansvarig) har haft möten kring det här och hur man kan jobba med nivåer och mentorskap. Både för simmare och tränare. Det tror vi kan lyfta det här.

Samtidigt har Sandmark fått kritik för de tuffa kvalgränserna till VM som exempelvis gjort att stjärnskottet Victor Johansson, 20, och talangen Robin Hanson, 18, inte kom med till VM.

Båda visade att de hade i VM att göra när Johansson i förra veckan tog guld och slog svenskt rekord på 1 500 meter fritt i Universiaden i Neapel och Hanson tog guld i JEM på 200 meter fritt och var nära Anders Holmertz svenska rekord.

Båda ingick i fjol i det svenska laget på 4x200 meter fritt som kom åtta i EM, men det laget fick heller ingen VM-biljett.

Två före detta förbundskaptener har varit kritiska mot de tuffa kvalgränserna, Thomas Jansson i "Simpodden Hultén & Jansson" och Hans Chrunak som i samband med SM sade till TT:

– Man skickar sju stycken till VM, hur fan tänker man? Man dränker svensk simning med kvalgränserna.

"Ger ingenting"

Men Sandmark försvarar kvalgränserna och vill ha en trappstege mellan EM, VM och OS.

– Det ger ingenting att åka på ett VM, simma ett lopp och bli 34:e. Herrarnas lag var jättebra i fjol, men har gått bakåt i år. De har fortfarande chansen att ta en OS-plats via EM, säger Sandmark.

Vid sidan av Sjöström så har Louise Hansson stigit fram som ett medaljhopp efter en stark collegesäsong och är fyra på världsårsbästalistan på 100 meter fjäril och femma på halva distansen. Michelle Coleman är tillbaka efter den ryggskada som gjorde att hon missade EM i fjol. Coleman var OS-finalist på 200 meter fritt 2016 och tog EM-brons på halva distansen 2014.

Göran Sundberg/TT