Vajande fanor hör första maj till. Eldar, vårtal och manskör gör sig bäst på Valborg. Men hur ska nationaldagen firas?

– Med Trolltyg på Slätten förstås. Det blir som på Sjöbo men i en variant som anpassats tillfälligt efter förhållandena på Västra lägret i Skillingaryd, säger Elin Ljungqvist som är en av organisatörerna.

I samarbete med rollspelsföreningen Yin Yang, som har sin hemvist på Sjöbo, har Trolltyg på Sjöbo alltså flyttats. Det är en liten specialare som görs för att marknadsföra filmen ”Getaryggen 1567”. I närbelägna Miliseum finns den historiska kopplingen till utgrävningen vid platsen för slaget och samlingsplatsen för Tidsbroprojektet, som filmen är en del av.

Hur yttrar sig marknadsföringen?

– Vi kommer att ha ett renässanstema med tidstypisk klädsel, utspisning av ”historisk mat”, medverkan av Amason- och riddarsällskapet Junecopia och hantverkare från trakten. Under dagen kommer vi också att försöka värva de besökande barnen till de svenska och danska arméerna för att genomföra ett slag.

Till de mer komiska inslagen, antar vi, räknas Tofterydsrevyns version av Hamlet som kommer att framföras på en liten scen.

Hur kommer Trolltyg in i det hela då?

– Från torpet Lillemo kommer det att utgå en väsenvandring. Det blir en lite annan variant än vanligt, med dramatisering av lokala händelser.

Samma mos som på Sjöbo alltså, men med grädde ovanpå.

Den södra infarten vid modellflygklubben kommer att vara avstängd och besökare uppmanas att ställa sina bilar i Slättens norra ände, vid Hemköp.