Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazist vägrade lyda polis - åtalas

En medlem från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen åtalas för ohörsamhet mot ordningsmakt efter en manifestation i februari i Jönköping. Enligt åtalet vägrade mannen, som är i 25-årsåldern, lyda order när polisen gjorde ett gripande.

I slutet av februari arrangerade Nordiska motståndsrörelsen, NMR, en otillåten demonstration på Öster i Jönköping. Till en början avlöpte allt lugnt när anhängarna till den nazistiska organisationen delade ut flygblad. Men stämningen förändrades efter att demonstrationen avslutades och ett 50-tal nazister begav sig till sina bilar i parkeringshuset Smedjan.

I samband med att polisen grep den man som ansågs vara arrangör för den otillåtna demonstrationen och tog med honom för förhör, ska stämningen i folkmassan ha blivit hotfull. Poliser på plats beskriver att flera män gick mot polisen och skrek att mannen skulle släppas, det framgår av förundersökningen.

Mannen i 25-årsåldern som agerade ledare för nazisterna ska ha pressat sig förbi poliser "med en filmkamera i högsta hugg," och skrikit att han skulle fram och filma. Han ska också ha krävt att den andre mannen frigavs.

Mannen vägrade att lyda polisen när de sa till honom att hålla sig bakom en dörrpost och greps därför för ohörsamhet mot ordningsman.

Enligt NMR:s nättidning, Nordfront, är mannen chef för en av Stockholms mest aktiva kampgrupper. Han är sedan tidigare dömd för flera brott, bland annat hets mot folkgrupp och misshandel, skriver Expo.

Mannen åtals mot sitt nekande. I förhör uppger han att han varit där som journalist och arbetet under dagen. I övrigt vägrar han svara på frågor med anledning av att han saknar förtroende för polisen.

JP har tidigare berättat att Jönköping är ett av de län som sticker ut i en undersökning av Expo. Nordiska motståndsrörelsen har fördubblat sina aktiviteter i länet under 2017.