Det var i slutet av april som den 96-åriga kvinnan hittades utomhus vid halv sex-tiden på morgonen av personal på äldreboendet. Hon var då medvetslös och kraftigt nedkyld. Ambulans tillkallades och det konstaterades att kroppstemperaturen var nere på 26 grader.

En anhörig berättar för Jönköpings-Posten hur kvinnan själv sagt att hon gick ut vid 21-tiden på kvällen för att hämta jord till sina krukväxter. Men kvinnan ramlade i jordhögen och lyckades inte ta sig upp igen.

Hon var nedskitad när hon hittades och vi kunde se i jordhögen hur hon kämpat för sitt liv, säger den anhöriga.

Händelsen Lex Sarah anmäldes och utredningen visar att rutinerna kring tillsyn nattetid inte följts. Personalen som skulle ha tittat till kvinnan någon gång under natten, hade alltså inte gjort det.

Lex Sarah utredningen visar också att det brast i kommunikationen mellan personalen på boendet, då ingen anhörig underrättades om det som skett. Den anhöriga berättar om hur de fick ett samtal på morgonen från sjukhuset och på så vis fick reda på att kvinnan vårdades där.

Vi blev jätteförvånade för vi hade ju inte fått veta att något hänt.

Kvinnan fick stanna på sjukhuset i några dagar innan hon kunde flyttas tillbaka till äldreboendet. Hon ska inte ha fått några men av händelsen. Enligt Lex Sarah utredningen har åtgärder kring bland annat rutiner och dokumentation vidtagits och nu ska IVO, Inspektionen för vård och omsorg, granska om åtgärderna är tillräckliga.

- Vi har anmält och utrett det här för att reda ut vad som hände och också för att motverka att det sker igen, säger Madelene Ericsson, verksamhetsutvecklare socialtjänsten i Mullsjö.

Enhetschefen på Margaretas Park, Magdalena Andersson, har avböjt att kommentera händelsen. Den anhörige till kvinnan säger att de har varit i kontakt med äldreboendet som erkänt att de begått misstag och bett om ursäkt.

Jag är bara så tacksam för att hon klarade livet, man vill inte ha på sitt samvete att hon legat och dött där i jordhögen.