Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är efterlängtad renovering på Store Mosse klar: ”Fått mycket positiv feedback”

Efter månader av arbete och kilometervis med virke är nu plattformen vid Svartgölen på Store Mosse i södra delarna av Jönköpings län färdig.
– Vi har fått mycket positiv feedback.

Det har blivit många turer fram och tillbaka, både med sexhjulingen och till fots, när alla brädor på rampen och plattformen skulle bytas ut.

– Det blev ju en hel del virke, många plankor och skruvar. Bara kantlisterna är en kilometer, konstaterar Johanna Ahl, nationalparksförvaltare på Store Mosse i Gnosjö kommun.

– Du sa en gång att "nu har jag beställt sju kilometer virke", fyller naturumföreståndare Carina Härlin i.

De berättar att den 500 meter långa rampen fram till plattformen samt stigarna på Svartgölsleden är tillgänglighetsanpassade, för exempelvis rullstolar och barnvagnar, och att ramp och plattform även har försetts med kantlister.

Den nya plattformen, med fyra fikabord och en bänk med utsikt över Svartgölen, skiljer sig lite mot den tidigare, bland annat genom att räckena är borttagna.

– Det är mer öppet och borden är anpassade så att man ska kunna köra intill med en rullstol, säger Carina Härlin, som lovar att det kommer att byggas ett nytt omklädningsrum.

Arbetet med att byta ut alla brädor har genomförts av anställd personal, men också av ett arbetslag från det sociala företaget Kamratstödet i Gnosjö och volontärer från Föreningen Store Mosse nationalpark. Coronapandemin gjorde dock att man fick tänka till lite extra, särskilt med tanke på att flera av volontärerna är lite äldre.

– Det blev lite svårt när corona kom, men de kom fram till att de kunde ta varsin del så att man kunde hålla avstånd, berättar Johanna Ahl.

De berättar också att den nya plattformen har varit efterfrågad av besökarna:

– Det är många som har kommit ut medan vi har jobbat och vi har fått mycket positiv feedback, säger Johanna.

Ännu återstår en del arbete med Svartgölsleden, bland annat att byta ut brädor på broarna och grusa stigen.

– När ett jobb är slut finns det lika många andra, säger Carina lite skämtsamt.

– Vi får mycket hjälp av besökare som säger till om det ligger något träd i vägen eller om plankor är dåliga, berättar Johanna.

De märker att Store Mosse är ett populärt besöksmål, inte minst i coronatider, även om de redan före pandemin såg ett ökat besöksantal.

– Vi har sett en ökning under våren. Mellan mars och maj var ökningen 83 procent. Vi hade en dubblering i maj, 105 procents ökning jämfört med förra året, berättar naturumföreståndare Carina Härlin.

En baksida av nationalparkens popularitet är dock att nedskräpningen har ökat. De uppmanar därför besökare att slänga sitt skräp i soptunnor och att läsa på om vilka föreskrifter som gäller.

– Är soptunnan full så tar man hem sitt skräp, säger Carina, som berättar att de har extra tillsyn av soptunnorna och försöker hinna med att tömma dem i tid.

Samtidigt lyfter de fram att de allra flesta följer anvisningarna:

– Om man tänker på hur många som besöker oss så är det inte så mycket nedskräpning, men ju fler som är ute, desto mer skräp blir det, konstaterar Johanna.

Trots coronapandemin får de besök av en del utländska turister, men de väntar sig en annorlunda sommar.

– Det blir en spännande sommar, konstaterar Carina, som tror att uppmaningarna till att semestra mer på hemmaplan kommer göra att fler svenskar besöker nationalparken.

Hon berättar att de har förändrat verksamheten på flera sätt med anledning av corona:

 Vi har flyttat ut verksamheten lite. Naturum är öppet varje dag nu, men vi tar in max 20 personer, och en guide finns utomhus. Vi har också tagit bort luppar och tubkikare, men kanske kommer ta fram dem när vi har en extra guide på plats som kan ta ansvar för att de görs rena, säger hon och fortsätter:

– Onsdagsguidningarna har nu ett maxantal deltagare och man ska anmäla sig.

De uppmanar också besökarna att upptäcka andra delar av nationalparken och påminner om att det finns fler parkeringar än den vid Naturum:

– Det finns så mycket mer att se än Naturum, säger Johanna Ahl.