Det innebär att sjukdomen har börjat sprida sig bland befolkningen. Samtidigt kommer rapporter om att influensan skördar fler offer världen över än vad man tidigare trott. Tillhör man en riskgrupp är det därför hög tid att vaccinera sig.

Än så länge är influensaaktiviteten dock relativt låg, men den ökar i takt med att fall rapporteras från nästan hela landet. Smittspridningen brukar normalt sett bromsa in under jul- och nyårshelgerna för att sedan dra igång igen när ledigheten är över för många. Som värst väntas det bli i februari.

– Därför finns det fortfarande tid att vaccinera sig. Just nu är aktiviteten ganska låg. Så om man vaccinerar sig nu får man ett skydd när det sätter fart igen efter helgerna, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Kan fortfarande bli svårt sjuk

Om det blir en svår eller mild säsong går dock inte att svara på, men AnnaSara Carnahan både tror och hoppas på en mild säsong.

– Hittills har en större andel av fallen varit influensa B och vid den typen brukar säsongen överlag vara något mindre intensiv. Man kan fortfarande bli svårt sjuk, men antalet allvarliga fall brukar vara något färre, säger hon.

Förra året var det däremot mer av influensa A, som drabbade många äldre.

– Eftersom den säsongen var så intensiv borde det finnas ett visst skydd mot den influensan i befolkningen, vilket antagligen också är anledningen till att vi ser mer B den här säsongen, eftersom vi inte har haft så mycket av den, säger AnnaSara Carnahan.

Dödligare än förväntat

Enligt en ny beräkning, utförd av den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, dör mellan 291 000 och 646 000 människor varje år till följd av den vanliga säsongsinfluensan.

I Sverige räknar myndigheterna med att den så kallade överdödligheten till följd av influensa kan variera kraftigt, från några tiotal personer en säsong till mellan 3 000 och 4 000 en annan, skriver TT

– Förra året var en sådan svår säsong visar våra moduleringar, säger AnnaSara Carnahan.