Under veckan inleddes etapp 1, som innefattar ett 40-tal anslutningar inom det så kallade nodområdet 3 i Tofteryd.

Den första sträckan, där entreprenören beslutat att påbörja grävningen, sträcker sig från Skogen mot Tofteryds kyrka och är cirka 1,8 kilometer lång.

Att påbörja utbyggnaden inom det området är enligt entreprenören det mest optimala. Det är där man kan nå flest boende, berättar Christina Kemi som är medlemsansvarig i Östra fiberförenigen.

Själv bor hon i Nöthult och lär få vänta ett tag på utbyggnad. Utgångspunkten är att så snabbt som möjligt få många betalande abonnenter, vilket är lönsamt för nätet. Men utbyggnaden styrs också av vilka sträckor som redan har samförlagts med Eon, som äger större delen av elnätet i området.

Det är fantastiskt vad mycket som har hänt under de tre år som vi har jobbat med att få fiber. Det hela började faktiskt vid ett vägföreningsmöte, berättar Christina.

Där var utgångspunkten att få bredband i Nöthult. Sedan växte projektet och omfattar nu cirka 700 anslutningar. En ledningsgrupp har sökt och fått regionalstöd, den har organiserat upphandling av projektörer och hittat entreprenörer. Till största delen har det jobbet utförts ideellt av boende i området, varav de flesta är pensionärer.

Läs mer:

En fråga som lockar man ur huse

Jackpot i fiberfrågan

Energibolaget föreslås ta över Vfiber