Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får skolbarnen en säkrare väg till skolan

Under tre veckor kommer delar av Gunnarsbovägen och Skolgatan att vara avstängd på grund av vägarbete. För att göra vägen säkrare för skolbarn kommer man att göra en upphöjd korsning och bredare trottoar.

Delar av Gunnarsbovägen och Skolgatan stängdes av under måndagen och kommer att vara avstängda till och med vecka 35. Vägarna är avstängda både för fordon och gående, endast boende längs gatan får köra in. Under tiden leds vägen om och man uppmanas att följa de orangea skyltarna.

– Vi gör ett trafiksäkert fyrvägskors för att öka säkerheten för skolbarnen som gå längs med och över Gunnarsbovägen. Vi höjer upp hela korsningen och gör övergångsställe på två håll i korsningen, säger André Karlsson, projektledare tekniska enheten och fortsätter:

– I och med upphöjningen och att det blir en kantsten så måste bilarna sakta in och då blir de förhoppningsvis också mer uppmärksamma på övergångsställena, säger André Karlsson.

Åtgärden är inte en konsekvens av att vårdcentralen tillfälligt flyttat till vattentornet och att trafiken ökat, utan det är en planerad åtgärd efter vad som framkommit i en utredning som kommunen beställt av NTF. I utredningen tittade NTF på vägarna runt skolområdet och kommit fram till att det finns vissa saker som behöver förbättras.

– Bland annat är det den här fyrvägskorset vid Skolgatan/Gunnarsbovägen. Förra året breddade vi också trottoarerna vid Skolgatan/Brunnsvägen. Vi har tagit åt oss och vill göra en säkrare väg för skolbarnen, säger André Karlsson.

När vägen ändå är avstängd kommer man också att bredda trottoaren vid Kronängsskolan. Trottoaren kommer även att vara upphöjd förbi infarterna vilket gör att bilarna måste sakta in och ge företräde till gående.

André Karlsson säger att det är oturligt att ombyggnationen av vägen sker i samband med skolstarten men att det är svårt att få till det på annat sätt bland annat eftersom asfaltsverket har semesterstängt.

– Vi kommer att jobba på så fort vi kan och gör allt vi kan för att det inte ska ta så lång tid, säger André Karlsson.