Det är roligt att berätta om nya jobb, nya bostadsområden, framtidstro och folk som flyttar till kommunen. Men ibland går resan även åt andra hållet.

Det har inget att göra med att vi inte gillar Vaggeryds kommun, tvärtom. Här finns vänliga och trevliga människor, och det är vackert med närheten till naturen och vi tycker att utbud och service är bra, säger Malin.

Hon kommer ursprungligen från Sundsvall medan Thorleif är från Boden. De träffades i Hällefors, Örebro län, i mogen ålder för att senare bosätta sig i Katrineholm. ”Sverigeresan” ger möjligheter till jämförelser:

I Katrineholm fanns det en missunnsamhet som vi inte träffat på i Vaggeryds kommun. Här inser man att det är de egna insatserna och en hög arbetsmoral som står bakom välfärden, säger Thorleif.

Den primära anledningen till att paret flyttade söderut var att Malin ville komma närmare sina föräldrar i Skene. Att det blev just Vaggeryds kommun påverkades av att båda fick jobb på Uppåkra. Thorleif jobbade kvar till 2009, då han slutade efter att ha fått såväl hjärtinfarkt som stroke, medan Malin stoppades av en utmattningsdepression efter några år.

Då började jag blogga om kultur, vilket blev min räddning. Först hade jag ett par sidor som hette ”Tredje akten” och ”Tredje akten 2” och nu en som heter ”Öppen ridå”, där jag skriver om både kultur och mitt liv här i Vaggeryd, berättar hon.

Även för Thorleif var det kulturella insatser på lokalplanet som kom att ersätta jobbet.

Vi tog kontakt med Waggeryds museiförening och fann att de behövde någon som kunde ta hand om datorerna och jobbet att digitalisera gamla bilder. Man kan säga att jag uppfann mitt eget jobb; först utförde jag det med ersättning från Fas 3, därefter i form av ett lönebidrag från kommunens AME, berättar Thorleif.

Nu, som pensionär, gör han det ideellt.

Först bodde de i ett hus vid Hjortsjöån, därefter i en lägenhet på Storgatan och nu senast i en lägenhet på Korpgatan – som är uppsagd från den 1 mars.

Ja, varför flyttar ni då?

Jag kände att jag vill vara närmare min son som bor i Enköping, medan Thorleif har en bror i Västerås, berättar Malin.

De flyttar alltså ifrån Vaggeryds kommun av samma anledning som de kom hit – närheten till anhöriga. Att det inte blir till Enköping beror dock inte på jobb. Nu är det istället bostadsbristen som styr – till Hallstahammar.