Sedan 1988 har man mätt pollenhalterna i Jönköping med polisstationen vid Ryhov. Beroende på klimatet börjar man mäta vid lite olika tider, men normalt mäter man pollenhalten mellan mars och september.

– Mars brukar vara startmånaden för pollen och då är det hassel och al som är först ut. Vid milt klimat kan det börja redan i januari och det har ju varit milt väder under december och januari. Men det är den sista köldknäppen som är nu som har fördröjt det, säger Agneta Ekebom, intendent vid palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

När man ser ut på snön som ligger är kanske inte pollen det första man tänker på, men det är något man jobbar på att förändra.

– Vi försöker öka medvetenheten kring pollen så här års. Det är inte alltid bara en förkylning som många tror. Har man återkommande besvär varje år bör man kolla upp det, säger Ekebom.

Björkpollen är framförallt det som brukar ställa till det för allergiker och i år väntas det bli ett år med mycket björkpollen.

– Björkpollen börjar komma i maj och de som är allergiska mot björk brukar reagera även på hassel och al. Förra året blev det kallt när björken skulle börja blomma så det blev inte så mycket då, men förutsättningarna säger att det blir mer i år, säger Ekebom.

Än så länge är halterna för hassel och al låga, men det kan ändras snabbt.

– Värmen kommer så småningom, blir det sol så kommer halterna stiga de kommande veckorna, avslutar Agneta Ekebom.