Gheorghe Hortolomei-Lupu, kallad ”Gica”, hittades död i Smedbyparken i Huskvarna i augusti förra året. I december friade tingsrätten två pojkar på 14 och 16 år från mordmisstankar i målet. Domen väckte kritik och följdes av granskningar i media, med nya uppgifter som fick rättsläkaren att ändra uppfattning.

Beskedet från rättsläkaren som utförde obduktionen var från början att ”Gica” förblödde på högst 20 minuter. Nu menar läkaren att förblödningen istället kan ha tagit upp till två timmar.

Åklagarna överklagade domen i sin helhet och lämnade den 1 februari in ett tilläggsprotokoll. Protokollet består av förtydligande förhör, både med personer som hörts förut och nya.

– Det handlar om förtydligande bevisning till det vi tyckte var klart i tingsrätten kring brottsplatsen, brottsplatsundersökningen och dödstidpunkten, sa åklagaren Linda Schön till tidningen i februari.

Ny bevisning har tagits fram i ”Gica”-målet till rättegången i hovrätten. Bilden är från förhandlingarna i tingsrätten förra året.

Foto Robert Eriksson

Bristande utredning

Flera brister har påpekats i polisens utredning efter att ”Gica” hittades död. Någon rättsläkare begärdes aldrig till platsen och avspärrningarna hävdes samma dag. Polisen menade att teknikernas undersökning visade att de yttre skadorna inte orsakat dödsfallet och brottsmisstankarna var därför svaga.

Läs mer: Granskning av”Gica”-fallet: Polisen slängde mordbevis i container

Obduktionen visade dock en vecka senare att ”Gica” utsatts för omfattande våld och polisen ändrade då rubriceringen av fallet till mord. Tre månader senare åtalades de två pojkarna i tingsrätten, men de friades alltså från misstankarna om mord.

Rättsläkaren har nu ändrat sin bedömning och på torsdagen inleddes rättegången i Göta hovrätt, där läkaren är kallad som vittne. Förhandlingarna är planerade att pågå till och med den 21 mars.

Relaterat till artikeln