Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan jätteplanen landa på Jönköping Airport

Nu kan de riktigt stora flygplanen landa på Jönköping Airport efter att landningsbanan fått större kapacitet. – En viktig milstolpe och flygplatsen kommer fortsätta att utvecklas i framtiden, säger vd Rony Forsberg.

Under större delen av förra året pågick ett utbyggnadsarbete på Jönköping Airport. Detta för att man ska få möjlighet att kunna hantera större flygplan, vilket i sin tur även öppnar upp för bland annat nya charterdestinationer och nya fraktetableringar.

Även Dreamliner

Det arbete som gjorts är anläggning av vändytor i varje ände av landningsbanan samt breddning av taxibanan intill plattan. Tack vare det kan flygplatsen nu ta emot flygplansmodeller som exempelvis Airbus 330, Boeing 767 och Boeing 787, även kallad Dreamliner.

– Ett mycket väl genomfört arbete av våra medarbetare och som entreprenörer har gjort detta möjligt. Det känns väldigt bra att vi nu kan möta den efterfrågan som finns på marknaden. På så vis kan vi också bidra till regionens utveckling och Jönköpings vision att vara södra Sveriges nav, säger Rony Forsberg i ett pressmeddelande.

Ny bränsleanläggning

För att vara godkända att hantera större flyg än man hittills kunnat krävs att man klassas som en kod 4E-flygplats i enlighet med EASA:s (European Aviation Safety Agency) kriterier. Ett godkännande som Transportstyrelsen nu ger Jönköping Airport från och med den 6 februari 2020.

Inom projektet har man även byggt ett helt nytt driftområde och anlagt en ny bränsleanläggning, som öppnar möjligheten att kunna leverera biobränsle till flygplatsens kunder.

– Vi kommer fortsätta att utveckla flygplatsen även under 2020 samt bygga vidare för en grönare flygplats och ett grönare flyg, säger Rony Forsberg.