Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny badmästarutbildning – ska ge jobb direkt

Det är svårt att få tag i badmästare till badhusen i regionen. Så nu startar en utbildning som ska ge arbete direkt efter slutförd utbildning.

Det är MoA Lärcentrum som fått i uppdrag av Regionen och Jönköpings kommun att ta fram en badmästarutbildning som ska ge arbete med en gång. Detta för göra det lättare att få in behörig och utbildad personal på bad och simhallar i regionen.

– Detta är något som vi verkligen efterfrågat, säger Roger Limnell, simhallsföreståndare på Mullsjö simhall.

Då badmästarutbildningarna under lång tid minskat har simhallar fått se sig om inom andra yrken för att hitta arbetskraft.

– Till viss mån har vi fått hämta personal från friskvården. Det fungerar bra till en del av arbetet, så som gymmet men till de rena vattenbitarna så som simlärare och vattengympaledare har det varit svårare, säger Roger Limnell.

En stor del av arbetet som badmästare består av att upprätthålla den allmänna säkerheten vid badet och förebyggande säkerhetsarbete. För att kunna möta behovet som finns på badhusen runt om i regionen så kontaktades cheferna på badhusen och de fick berätta vad det är för kompetenser som just de ser ett behov av.

– Vi fick de här önskemålen och så satte vi ihop en utbildning efter dem, säger Marie Jildestedt verksamhetschef på MoA Lärcentrum i Jönköping och Nässjö.

Utbildningen kommer sträcka sig över cirka 42 veckor och är en lärlingsutbildning där stor del av lärandet sker ute på en arbetsplats.

– Eleverna kommer att få en praktikplats och en handledare som de kan ha tät kontakt med på en arbetsplats, berättar Marie Jildestedt.

Utbildningen kommer starta i augusti och man kan ansöka fram till den 12 juni.

– Vi har 10 platser och det är redan folk som är intresserade men det finns platser kvar, säger Marie Jildestedt.

För att kunna söka måste man ha läst grundläggande svenska eller grundläggande svenska som andra språk.

Hur är det med att kunna simma? Är det ett krav?

–För att få arbeta så måste man klara ett simkunnighetstest men vi gör inget simtest innan kursstart, säger Marie Jildestedt.

För att få arbete krävs det att man klarar branschkraven på att vara 18 år, vara godkänd simkunnighetstest och vara fri i belastningsregistret.

Fotnot: I en tidigare version av texten stod det ett annat datum för senast ansökning men det korrekta är 12 juni.